Descriere ONG

Home » Despre noi » Descriere ONG

Noi suntem vocea naturii.

Pentru că EA nu se poate exprima prin cuvinte.​

Ne-a întrebat cineva de ce am creat această asociație și i-am răspuns: “Pentru că era nevoie”

Știm că există deja multe asociații cu care am fi putut să lucrăm, dar noi ne dorim una diferită, una care să schimbe lucrurile.

Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă fiecare dintre noi ar face în fiecare zi ceva, oricât de mic, pentru a proteja natura. Fiecare acțiune minoră poate avea un impact MAJOR atunci când lucrăm împreună.

Cu fiecare zâmbet, cu fiecare cuvânt bun, cu fiecare pas în plus pentru a ocoli o furnică, cu fiecare lacrimă vărsată pentru că a fost tăiat un copac de sute de ani, lumea noastră se schimbă în mai bine.

 Însă, ca într-o balanță, pe celălalt taler stau milioane de exemple de fapte rele, inconștiente sau nepăsătoare față de natură, iar talerul acesta atârnă tot mai greu. Echilibrul este rupt, stilul nostru de viață crează daune constante ecosistemelor la un nivel greu de imaginat. Curând natura nu va mai putea ține ritmul și se pare că noi ne săpăm propria groapă. 

De ce iarna nu mai este iarnă, roșiile nu mai sunt roșii, iar oamenii nu mai sunt oameni?

Abia acum realizăm că am mers prea departe și că este prea târziu pentru a recupera unele lucruri. Ele nu vor mai reveni, însă noi nu putem trăi în doliu. Și de aceea trebuie să oprim nebunia aceasta, astfel încât să nu distrugem de tot viitorul nostru și al atâtor alte ființe cu care împărțim Planeta.

Nu suntem altceva mai mult decât niște maimuțe pline de vanitate, ne credem mai buni decât celelalte ființe de pe Pământ. Există foarte puține diferențe, iar două dintre ele sunt capacitatea de gândire asociativă și adaptabilitatea. Acestea ar trebui să fie acum suficiente pentru a opri în loc mersul spre dezastru al omenirii și pentru a vira brusc spre alte sisteme de dezvoltare sustenabilă.

Noi suntem doar o verigă în istoria speciei noastre pe Pământ. Trăim într-un sistem de datorii și le plătim mai departe la rândul nostru. Le suntem datori tuturor celor care s-au chinuit astfel încât să primim Pământul așa cum l-am primit, tuturor celor care ne-au schimbat peisajele astfel încât să ne fie mai comode, care ne-au făcut terenurile mai fertile sau care au selectat semințele mai productive, astfel încât noi să trăim mai bine.

Noi, generația de acum, suntem obligați să plătim înzecit această datorie prin încercarea de a îmbunătăți cât ne stă în putință situația actuală și lumea aceasta, pentru ca ea să rămână în continuare moștenire celor care ne vor urma, adică o lume locuibilă.

Nu avem niciun drept să uităm că Pământul acesta este doar împrumutat, că trecerea noastră peste el trebuie să lase urme de prosperitate și de viață, și nu semințele morții.

Lamentările nu-și au rostul, vorbele se pierd printre alte mii de vorbe, trebuie să ne bazăm pe FAPTE, pe lucruri care au greutate și care stau lipite de pământ și de gândurile oamenilor.

Trebuie să reechilibrăm balanța, trebuie să schimbăm lumea, repede, și avem cam multe lucruri de făcut.

Misiunea:

Prin acțiunile noastre urmărim să readucem oamenii aproape de natură, învățând împreună cum să o protejăm

și să folosim într-o manieră sustenabilă resursele pe care aceasta ni le oferă.

Scopul şi obiectivele organizaţiei:

Instituirea cadrului funcțional necesar derulării activităților de cercetare, explorare, ecologizare, protejarea și promovarea ariilor de interes și, implicit, a mediului natural. Cercetarea, explorarea, amenajarea turistică și protecția mediului înconjurător de pe teritoriul județului Bihor, Transilvaniei și a României, conservarea mediului natural, educație nonformală turism și practicarea Sporturilor montane. Promovarea valorilor naturale în scopul dezvoltării sustenabile și durabile al județului Bihor și asigurarea unei interacțiuni armonioase între factorii de ordin social și de mediu și între sectorul turistic. Asociația stimulează și promovează educația ecologică, dezvoltarea durabilă bazată pe valorile naturale ale mediului înconjurător.