Întreprinderi în acțiune

Home » Programe » Autosustenabilitate » Antreprenoriat responsabil » Întreprinderi în acțiune

Afacere pentru un viitor mai bun - un proiect de
responsabilitate în antreprenoriat

Totul are un început!

Responsabilitatea, reciclarea, reutilizarea, sustenabilitatea și multe alte cuvinte de actualitate sunt importante pentru noi ca ONG iubitor de natură. Pentru a le transforma din concepte abstracte în realitate am realizat un program pe care dorim să îl implementăm în mediul corporate ghidat de antreprenori ce se identifică și ei cu aceste cuvinte. 

 

Am gândit o multitudine de modalități prin care putem susține mediul de afaceri să dezvolte obiceiuri mai sănătoase, ce au un impact pe termen lung pentru societatea noastră. Unele se pot aplica la aproape toate afacerile, însă altele pot fi specifice fiecărei firme (în funcție de tipul de activitate, zona de desfășurare, numărul de angajați).

Motivație

În cadrul unei secții de producție, fiind presați de timp, de furnizori sau clienți poate fi un mediu în care ajungem să facem compromisuri pe care poate nu le-am face la noi acasă, deși uneori petrecem mai mult timp la serviciu decât petrecem în propriul nostru domiciliu.

Dar este posibil să introducem anumite implementări care să ajute la reducerea consumului, la reciclare, la a procura necesitățile din surse mai apropiate, mai responsabile sau mai sustenabile. Aceste activități pot fi câteodată greu de planificat și de introdus în programul zilnic, pot fi costisitoare și uneori rezultatele vizibile pot întârzia să apară. Pot părea uneori mai multe dezavantaje decât beneficii însă

  • – este vorba de Planeta noastră, locul unde ne naștem, trăim și lăsăm urmași iubiți, 
  • – situația la nivel global este gravă, poluarea este în continuă creștere, încălzirea globală este o realitate,
  • – alimentația din comerț este procesată, lipsită de nutrienții necesari unei vieți sănătoase,
  • – niciun efort nu este în zadar deși impactul nostru,deși poate părea minuscul, dacă luăm în calcul care sunt defapt marii poluatori ai lumii.
  • Chiar dacă este o inițiativă la început de drum, dorim totuși să vă dăm și câteva exemple concrete de acțiuni de succes:
  • – pentru producție, un antreprenor a decis achiziționarea de lână locală netratată chimic
  • – pentru a îngriji grădina din jurul sediului, echipa unei firme a utilizat ambalaje în combinație cu gazonul din curte pentru realiza compost
  • – mai multe entități au ales să achiziționeze cadourile pentru 8 martie și Crăciun din materiale reciclate lucrate handmade
  • – și un exemplu foarte frumos de responsabilitate socială corporatistă – achiziționarea de biciclete pentru angajații dispuși să circule spre locul de muncă cu bicicleta
  •  

Să ținem cont că efectele întotdeauna sunt cu dublu sens: noi îngrijim mediul, el ne îngrijește pe noi. Și cu orice schimbare atât fizică cât și mentală, lumea noastră devine un pic mai bună.

Module educative online - adaptare la condițiile globale

Nelson Mandela a spus că “Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”, de aceea dorim să realizăm un curs alcătuit din 3 module care să ofere participanților informațiile necesare pentru a înțelege impactul pe care îl au activitățile de zi cu zi asupra mediului, pentru a ne micșora amprenta de carbon pe care o generăm și pentru a crește apartenența angajaților față de locul de muncă.

Conceperea și desfășurarea cursurilor

Pentru realizarea acestui curs vom apela la specialiști în domeniul ecologiei, marketingului și managementului. Adăugând experiența și cunoștințele noastre vom realiza un curs clar și concis, plin de soluții concrete. 


Cursurile vor fi disponibile pe o platformă online, accesibile la orice oră până la momentul finalizării cursului. Scopul lor este de a da acces la informații ce vor ajuta participanții să realizeze individual un plan de sustenabilitate adaptat pentru firma în care activează.

Cuprinsul cursului

Modul 1

Mediul înconjurător și relația om-natură

Principii generale de ecologie și responsabilitate socială corporatistă (RSC)

Videoconferință pentru aprofundarea informațiilor

Modul 2

Sustenabilitatea în viața de zi cu zi - avantajele reciclării selective, ale prânzului la pachet, mersului cu bicicleta și alimentația sănătoasă pentru o viață energică și productivă Sustenabilitatea în mediul de afaceri - soluții mici sau mari, înțelegerea proceselor dăunătoare și analizarea eventualelor soluții Practici de succes internaționale

Indici de succes relevanți pentru viitoarele proiecte - pentru a putea evalua succesul oricărei inițiative noi din firmă

Videoconferință pentru aprofundarea informațiilor

Modul 3

Realizarea planurilor adaptate fiecărei afaceri

Videoconferință pentru analizarea proiectelor

Vom utiliza platforme online intuitive pentru care vom asigura asistență la utilizare și oportunitatea participanților de a face schimb de idei și experiențe pentru generarea de soluții.

Înscrierea în proiect

Acesta este un proiect dedicat antreprenorilor și firmelor ce ne susțin prin donații. Dacă și tu îți dorești să ne ajuți să ne realizăm proiectele, află aici cum poți să donezi!


Înscrierea se realizează pe baza unui formular online iar în momentul în care se vor strânge participanți pentru fiecare grupă veți fi contactați individual pentru mai multe detalii.