Recolectarea sustenabilă a ciupercilor

Home » Programe » Micologia pentru toți » Recolectarea sustenabilă a ciupercilor

Departe de a fi demonizate sau asociate cu ființe malefice sau mistice, ciupercile sălbatice încep încet-încet să își facă loc în societățile occidentale și să le fie recunoscute calitățile nutriționale și organoleptice, însă, relativa scurtă istorie a micologiei, știința care studiază ciupercile, face să fie destul de greu de accesat informații clare despre comestibilitatea lor. Faptul că ciupercile au fost tratate ca ființe magice și că oameni și-au dorit să le consume dar nu au găsit o cheie simplă și clară pentru a le identifica comestibilitatea a lăsat loc pentru un număr enorm de mituri care pretind să ne ofere un răspuns ușor aplicabil încât să consumăm ciuperci în siguranță. Totuși, nimic nu este mai departe de adevăr, așa ceva nu există! Și trucuri sau scurtături ca și acela de a fierbe cu frunze de pătrunjel sau ceapă verde, de a le testa cu o linguriță de argint sau de a consuma doar cele mâncate de melci provoacă în fiecare an o mare cantitate de intoxicații nu doar în România ci în toată lumea, unele dintre ele fatale.

Inclusiv oameni din mediul rural care învață să culeagă ciuperci din generație în generație și cunosc unele specii de ciuperci comestibile pot să sufere intoxicații datorită faptului că nu sunt informați corespunzător referitor la:

  1. forma corectă de a le transporta și păstra până sunt consumate;
  2. termenele de valabilitate;
  3. modalitățile corecte de preparare;
  4. formele de conservare în siguranță.

Dar faptul că omul nu cunoaște modalitățile corecte de culegere a ciupercilor nu afectează doar oameni.

Ciupercile sunt ființe extrem de necesare în mediul sălbatic fără de care ecosistemele nu pot funcționa cu productivitatea necesară, toate rolurile ecologice al ciupercilor sunt de extremă importanță și practic total necunoscute de oameni, ceea ce provoacă o catastrofa ecologică în zonele unde se practică culesul ciupercilor sălbatice fără control sau măsuri de siguranță și sustenabilitate.

Ciupercile cunoscute de noi sunt defapt organele reproducatoare ale ființei care zace sub pământ, și au scopul de a genera și răspândi spori din care să poată germina alți indivizi din aceeași specie. Fiecare ciupercă produce un număr enorm de spori, de ordinul milioanelor, însă șansele de reușită sunt extrem de mici.

Acțiuni cu efect negativ asupra populației de ciuperci:

  1. Colectarea specimenelor în stadiu timpuriu;
  2. Degradarea zonelor de colectare afectând miceliile ciupercilor;
  3. Ruperea și/sau călcarea excesivă a exemplarelor fără scopul de a le utiliza etc.

Aceste acțiuni duc la degradarea întregului ecosistem favorizând inclusiv dispariția pădurilor din zona respectivă. 

Efectele culesului iresponsabil nu se simt imediat dar pot fi observate din analizele realizate pe parcursul a zeci de ani ce ne arată degradarea ecosistemului, ecosistem care poate dura sute de ani până se revine la normalitate după ce au dispărut pădurile din zonă.

Aceste aspecte sunt cunoscute, din păcate, de puțină lume, de aceea am realizat acest program ce va încerca să ajungă la cât de mulți oameni pentru a transmite cunoștințe despre ce se poate culege, cum trebuie cules și cum este afectat mediul de metodele noastre de colectare.