Curs „Ciuperci sălbatice comestibile” pentru administratori piețe

Home » Programe » Micologia pentru toți » Curs „Ciuperci sălbatice comestibile” pentru administratori piețe

Acest curs este gândit pentru administratorii de piețe ca o necesitate de evaluare a ciupercilor sălbatice vândute în piețele din România din punct de vedere al siguranței alimentare.

 

În fiecare an, în piețe sunt puse la dispoziția consumatorului diverse specii de ciuperci sălbatice, printre care uneori ajung și unele toxice. Fie din cauza identificării necorespunzătoare, fie din cauză că tradițional au fost consumate fără să se cunoască exact toxicitatea lor, fie că nu se cunosc metodele de gătire corespunzătoare, ciupercile toxice ajung pe mesele piețelor din România. Astfel, consumatorul ajunge să fie supus unor riscuri atunci când alege să cumpere din piețe ciuperci sălbatice.

 

Prin intermediul acestui curs, intenționăm să scădem nivelul riscului de intoxicații.

  • Pentru a ne duce la capăt obiectivul, cooptăm instituții, firme private și voluntari care să ne susțină în acest proiect ce se vrea a evolua pe parcurs, mărind raza și intensitatea de acțiune a programului.

  •  

Detalii despre curs

Cursul se va desfășura pe o platformă online, fiind accesibil timp de 2 luni. Subiectele care vor fi puse la dispoziție vor cuprinde informații despre culesul responsabil și sigur al ciupercilor, termenele de valabilitate și modalitățile corecte de preparare, despre ciuperci otrăvitoare și intoxicații accidentale produse în cazul consumului acestora. 

 

 

Scopul cursului: informarea persoanelor-cheie din piețele din România despre practicile sigure din punct de vedere sanitar-veterinar în ceea ce privește vânzarea ciupercilor sălbatice.

 

Obiectiv general: Creşterea numărului de acţiuni eficiente întreprinse la nivelul țării în domeniul dezvoltării durabile, cu accent pe practicile de siguranță alimentară

 

Obiectiv specific:

Instruirea unui număr nelimitat de reprezentanți din structura administrativă a piețelor în ceea ce privește vânzarea ciupercilor provenite din flora spontană și siguranța alimentară, în urma pregătirii în cadrul unui curs teoretic (online)

 

Schimbări produse în timpul implementării activităţilor planificate în cadrul obiectivului specific:

Echipa formată din reprezentanţii menționați anterior dobândeşte în urma instruirii specifice (curs teoretic online) cunoştinţe în domeniul colectării sigure a ciupercilor, pe o perioadă de 2 luni. Proiectul pregăteşte astfel reprezentanţii selecționați să se implice în acţiuni necesare de verificare a ciupercilor sălbatice puse la dispoziția clienților în piețele publice. Aceste acțiuni au ca scop reducerea numărului de intoxicații provocate de consumul de ciuperci.

 

Rezultate imediate planificate:

Administratorii piețelor vor fi pregătiţi prin intermediul cursului teoretic să dezvolte abilităţi în domeniul recoltării sigure a ciupercilor sălbatice din punct de vedere sanitar-veterinar.

Suntem puțini și rezultatele noastre vor fi direct proporționale cu numărul de oameni care colaborăm și cu eforturile directe pe care le depunem.

Ce ai putea să faci pentru noi? În primul rând să zâmbești, să lași emoțiile să te cuprindă. Omul este o ființă caldă care poate realiza minuni atunci când înțelege adevăratul sens al trecerii lui pe Pământ.

Doar să visăm la asta și deja sună minunat! Îți dai seama cum ar fi să reușim într-adevăr să o facem?

Iată, așadar, ceea ce considerăm noi că ne poate fi de ajutor.

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să duci vorba mai departe. Să povestești despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂
  4. Să donezi bani: banii sunt expresia timpului! cu toții suntem plătiți pentru timpul pe care îl închiriem sau pe care îl dedicam în a face anumite sarcini. Toate programele noastre costă timp și nu toți timpii de care avem nevoie sunt obținuți prin voluntariat. Avem nevoie de fonduri cu care să plătim profesioniștii care lucrează la elaborarea materialelor, de la concepere până la grafică, paginile web, difuziune etc., pe lângă toate consumabilele care le implica astfel de programe. Până acum, majoritatea donațiilor provin de la forme juridice (firme mici) care donează acel 20% din impozitul pe profit sau pe venit, pe care îl permite sistemul fiscal să fie deviat spre ONG-uri declarate de utilitate. Totodată, ne puteți ajuta și prin programele de crowdfunding sau donații directe, oricât de puțin poate părea pentru tine, nouă ni se pare mult 🙂