Odată cu dezvoltarea industrială, a debutat și o nouă știință analitică, ca urmare a unei creșteri galopante a numărului de intoxicații. Acest lucru s-a întâmplat, în principal, din cauza existenței unei diversități mult mai mari de substanțe, rezultate din industria chimică și farmaceutică, printre care unele și foarte toxice sau care devin toxice în funcție de doză. Știința la care facem referire este toxicologia, iar dezvoltarea acestei ramuri a devenit absolut necesară din cauza faptului că intoxicațiile acute ocupă un loc semnificativ între cauzele de morbiditate și de mortalitate. Acest lucru se întâmplă, practic, în toate colțurile lumii, chiar și în acele țări cu un standard ridicat de civilizație și care dispun de centre și clinici cu experiență în sfera toxicologiei.
Dar, chiar dacă toxicologia este o știință relativ nouă, intoxicațiile cu elemente provenite direct din natură sunt vechi de când lumea! Cunoaștera substanțelor toxice de origine vegetală, constituie un capitol important al toxicologiei. Plantele ocupă, chiar și în zilele noastre, un loc între primele 10 cele mai frecvente categorii de substanțe generatoare de intoxicații.
De-a lungul timpului, până când s-a descoperit care sunt acele plante potrivite pentru consum sau care nu creau simptome imediate, au fost foarte mulți oameni care s-au îmbolnăvit sau au murit pentru ca noi, astăzi, să deținem cunoștințe de bază în ceea ce privește consumul acestora.