Toxicologie – Plante toxice

Home » Programe » Toxicologie – Plante toxice

Odată cu dezvoltarea industrială, a debutat și o nouă știință analitică, ca urmare a unei creșteri galopante a numărului de intoxicații. Acest lucru s-a întâmplat, în principal, din cauza existenței unei diversități mult mai mari de substanțe, rezultate din industria chimică și farmaceutică, printre care unele și foarte toxice sau care devin toxice în funcție de doză. Știința la care facem referire este toxicologia, iar dezvoltarea acestei ramuri a devenit absolut necesară din cauza faptului că intoxicațiile acute ocupă un loc semnificativ între cauzele de morbiditate și de mortalitate. Acest lucru se întâmplă, practic, în toate colțurile lumii, chiar și în acele țări cu un standard ridicat de civilizație și care dispun de centre și clinici cu experiență în sfera toxicologiei.

 

Dar, chiar dacă toxicologia este o știință relativ nouă, intoxicațiile cu elemente provenite direct din natură sunt vechi de când lumea! Cunoaștera substanțelor toxice de origine vegetală, constituie un capitol important al toxicologiei. Plantele ocupă, chiar și în zilele noastre, un loc între primele 10 cele mai frecvente categorii de substanțe generatoare de intoxicații.



De-a lungul timpului, până când s-a descoperit care sunt acele plante potrivite pentru consum sau care nu creau simptome imediate, au fost foarte mulți oameni care s-au îmbolnăvit sau au murit pentru ca noi, astăzi, să deținem cunoștințe de bază în ceea ce privește consumul acestora.

Inflorescenta de Daphne mezereum
Aconitum variegatum -omag

Fitotoxinele

Se cunoaște faptul că numeroase substanțe, în doze mici, au o acțiune terapeutică, iar în doze mari au o acțiune toxică sau chiar mortală.

 

Substanțele toxice pot fi de natură minerală, vegetală și animală. Cele de natură vegetală sunt extrem de variate după forma de clasificare în ceea ce privește originea și proprietățile lor fizice sau chimice, modul cum acționează, efectele produse organismelor, saturația în plante etc. Acestea aparțin unor diferite clase de compuși, cum ar fi: peptide, alcaloizi, poliacetați, fenoli, glicozide sau combinații ale acestora etc.

 

Fitotoxinele sunt substanțe organice cu structură proteică, care au în compoziție o toxină, produsă de plante ca răspuns la dăunătorii care pot afecta dezvoltarea acestora. Așadar, plantele se apără prin fenomene de intoxicație sau chiar provocând moartea celor care vin în contact cu acestea.

Scopul proiectului: Creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la toxicitatea plantelor.

Obiectiv:

Crearea unui curs de conștientizare a pericolului interacțiunii cu elementele toxice, conceput pentru părinți, cu scopul prevenirii incidentelor/accidentelor în rândul copiilor

Grupul-țintă:

◉ părinți

Activități:

cercetarea și crearea unei liste de plante potențial toxice pentru oameni

crearea unui catalog grafic care să cuprindă principalele specii de plante responsabile pentru diverse intoxicații 

◉ realizarea unor articole de blog pe subiectul programului

Le mulțumim sponsorilor care ne-au ajutat în desfășurarea acestui program!

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să vorbești despre noi: să duci vorba mai departe despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂

Vrei să te implici și tu? Vrei să te abonezi la Newsletter? Sau să fii voluntar? Contactează-ne și o să vedem cum poți să ajuți!