Recoltarea sustenabilă a ciupercilor în județul Bihor

Home » Programe » Micologia pentru toți » Recoltarea sustenabilă a ciupercilor în județul Bihor

Proiectul propus este unul social și cu un scop dublu. O parte este orientată către protecția mediului, iar altă parte e gândită pentru protecția populației rurale din zonele cele mai defavorizate.

Firul conductor al proiectului și elementul de bază sunt ciupercile, organisme determinante în materie de productivitate și de sănătate a ecosistemelor.

 

Prin intermediul unei activități foarte integrate în cultura noastră (culesul de ciuperci pentru consum) atragem atenția asupra importanței lor pentru marea masă forestieră, prin furnizare de informații legate de formele lor de reproducere, rolurile ecologice sau culesul sustenabil al acestora. Scopul acestor informații este de a sensibiliza populația cu privire la importanța protejării lor.

Cu o abordare în care să punem accent și pe ciupercile toxice pe care le putem întâlni pe meleagurile noastre, vom încerca să scădem nivelul incidenței intoxicațiilor provocate de ciuperci toxice.

Strategia campaniei noastre pentru vara acesta (2020) se bazează pe 5 linii de difuziune:

2 linii prin mediul digital, care sunt reprezentate de o pagină de facebook și o pagină web, prin care să transmitem informații oamenilor care au acces la internet și utilizează rețelele sociale și care sunt interesați de acest subiect.
3 linii prin medii offline reprezentate de cărți, afișe și pliante care să fie distribuite prin diferite instituții și asociații din Județ pentru a încerca să ajungem cât mai departe cu un mesaj clar despre periculozitatea ciupercilor toxice și, totodată, importanța lor în ecosistemele naturale.

  • Pentru a ne duce la capăt obiectivul, cooptăm instituții, firme private și voluntari care să ne susțină în acest proiect ce se vrea a evolua pe parcurs, mărind raza și intensitatea de acțiune a programului.

     

    Proiectul a fost finanțat parțial de către Consiliul Județean Bihor, iar restul va fi obținut din donații private și din fondurile ONG-ului.

  • Dorința noastră este de a putea implementa acest proiect în cât mai multe zone.

Pregătirea activităţilor:

Activitățile din cadrul proiectului se vor desfășura online, pe baza unor cursuri oferite reprezentanților grupului țintă ales. Cursurile care se vor pregăti vor cuprinde informații despre culesul responsabil și sigur al ciupercilor, despre ciuperci otrăvitoare și intoxicații accidentale produse în cazul consumului acestora. De asemenea, va fi tipărită o carte și se va lansa un website despre ciuperci și cules responsabil.

 

Implicarea comunității locale în implementarea proiectului: Comunitatea locală, reprezentată prin școli și primării, se va ocupa de distribuirea materialului informativ elaborat în cadrul proiectului către beneficiarii acestora.

 

Scopul proiectului: informarea populației despre practicile sustenabile și sigure din punct de vedere sanitar-veterinar în ceea ce privește culesul ciupercilor sălbatice.

 

Obiectiv general: Creşterea numărului de acţiuni eficiente întreprinse de organizaţii neguvernamentale la nivelul judeţului Bihor în domeniul dezvoltării durabile, cu accent pe recoltarea sustenabilă din natură.

 

Obiectiv specific 1:

Instruirea a 30 de reprezentanți din structura administrativă, sanitară și educativă a județului Bihor în abordarea aspectelor legate de mediu și de sănătate în ceea ce privește recoltarea din flora spontană, în urma pregătirii în cadrul unui curs teoretic (online).

 

Schimbări produse în timpul implementării activităţilor planificate în cadrul obiectivului specific:

Echipa formată din reprezentanţii menționați anterior dobândeşte în urma instruirii specifice (curs teoretic online) cunoştinţe în domeniul colectării sustenabile și sigure a ciupercilor, pe o perioadă de 1 lună. Experienţa acumulată prin participarea la curs le va putea lărgi aria de acţiune și dezvolta capacitatea de colaborare cu noi entităţi din sectorul public (APM Bihor) sau sectorul civil (cetăţenii). Proiectul pregăteşte astfel reprezentanţii selecționați să se implice în acţiuni de mediu necesare, ce au ca scop reducerea impactului negativ asupra ecosistemelor din care se recoltează ciupercile și reducerea numărului de intoxicații provocate de consumul de ciuperci.

 

Rezultate imediate planificate:

30 de reprezentanţi din structura administrativă, sanitară și educativă a județului Bihor sunt pregătiţi în urma cursului teoretic şi dezvoltă abilităţi practice în domeniul recoltării sustenabile și sigure din punct de vedere sanitar-veterinar.

 

Obiectiv specific 2: Crearea premiselor de sustenabilitate şi replicare a bunelor practici acumulate prin proiect prin utilizarea unui instrument tipărit – o carte – care va fi distribuită prin intermediul primăriilor și școlilor implicate către persoane fizice, elevi și cadre didactice.

 

Schimbările produse în timpul implementării activităţilor planificate în cadrul obiectivului specific 2:

Odată ce cunoștințele în domeniul specific al proiectului vor fi asimilate, reprezentanţii din structura administrativă, sanitară și educativă vor fi preocupați să disemineze bunele practici dobândite. În acest sens vor utiliza această carte creată în cadrul proiectului. Rezultate imediate planificate – peste 200 persoane care vor intra în posesia cărții – 1 web-site dedicat proiectului EnCaRe Environmental Care Resources, din care o secțiune va fi dedicată acestui proiect.

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să vorbești despre noi: să duci vorba mai departe despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂

Vrei să te implici și tu? Vrei să te abonezi la Newsletter? Sau să fii voluntar? Contactează-ne și o să vedem cum poți să ajuți!