Proiect „Activități educaționale despre natură”

Home » Programe » Școala naturii » Proiect „Activități educaționale despre natură”

 

Acest program este gândit pentru cei care doresc să educe copiii în legătură cu complexitatea naturii. El vine ca o necesitate de complementare a programelor de educație formale despre științele naturii sau ca un înlocuitor pentru copiii care au forme alternative de învățământ (nonformal). Totodată, proiectul are în vedere să creeze programe pentru a ajuta profesorii, trainerii, monitorii sau pe oricine dorește să-și investească timpul în a apropia copii de natură.

 

De ce un asemenea program?

Societatea noastră actuală este una în mare parte dezlegată de natură, inclusiv copiii din zonele rurale sunt dezlegați de înțelegerea naturii chiar dacă petrec mult timp în ea.

 

Programele educaționale bazate pe formare experiențială au ca rezultat o mai bună înțelegere a conceptelor. Atunci când este vorba despre natură, aceștia stabilesc și o legătură personală „copil-mediu” care aduce pe termen lung nenumărate beneficii pe toate părțile.


Prin intermediul acestui program, intenționăm să creștem cantitatea de resurse educative despre mediul natural, în limba română, și să le punem la dispoziția tuturor.

Experiența senzorială de mediu

introducere în educația de mediu, activități în care se folosește auzul și simțul tactil pentru a identifica fauna și flora din pădure

Natura oferă un spațiu 3D necesar copiilor pentru a se dezvolta pe mai multe planuri

Experiența de înțelegere a mediului

activități în care se identifică habitate de animale și se învață conceptul de iernare

Experiența de cercetare - Inițiere la Botanică

se învață deosebirea dintre diferite specii de plante și particularități ale fructelor și semințelor

  • Pentru a ne duce la capăt obiectivul, cooptăm instituții, firme private și voluntari care să ne susțină în acest proiect ce se vrea a evolua pe parcurs, mărind raza și intensitatea de acțiune a programului.

  •  

Ce presupune programul?

Programele vor fi dowloadabile direct de pe site-ul web al asociației noastre, fiind accesibile timp de 1 an. Subiectele care vor fi puse la dispoziție vor cuprinde informații și activități despre înțelegerea diverselor subcategorii ale educației naturale, de la Botanică la Zoologie, vizând identificarea texturilor, a anotimpurilor sau a diferitelor ecosisteme existente în țara noastră. Aceste activități vor fi livrate sub formă de PDF printabil color și vor include diferite informații care să ajute la executarea corectă a activității precum:

 

Scop = explicații clare despre arealele educative pe care vrem sa le atingem prin activitățile gândite.

 

Unde? = indicații despre spațiul necesar, ex. în aer liber, în interior

 

Când? = Perioada potrivită realizării

 

Cui este adresată? = Mărimea grupului, dacă este indicat doar pentru un adult și un copil, mărimea maximă a grupului în cazul activităților care sunt gândite pentru clase, activitățile în care este neapărată nevoie de un adult pentru fiecare copil etc.



Ce este necesar?

 

  • Spațiu – specificații concrete legate de spațiu
    • dacă este în aer liber: ce fel de ecosistem, felul de vegetație, dacă este posibil în parcuri urbane, mărimea poienii etc.
    • în cazul activităților de interior, dacă avem nevoie de un anumit număr de metri pentru activități dinamice, zone cu mese și scaune pentru desen, acces la un balcon pentru observare etc.

 

 

  • Echipamente – setul de echipamente generice de care are nevoie orice copil sau adult pentru deplasare în natură plus cele specifice activității propuse

 

 

 

  • Îmbrăcăminte – felul de îmbrăcăminte necesară pentru ecosistemul, anotimpul și activitatea respectivă

 

 

 

  • Materiale – unelte, scule sau accesorii necesare desfășurării programului

 

 

 

  • Desfășurarea activității indicații clare despre cum se prezintă și se desfășoară activitățile și care este abordarea dorită din partea instructorului, fișele anexe, materiale printabile pentru desfășurarea activității

 

 

 

  • Rezultate și Observații ale activității – instrumente pentru a valora amploarea experienței și a identifica atenția sau nivelul de reținere al informațiilor, plus interesul față de subiectul concret tratat și metodologia folosită

 

 

Scopul programului: creşterea cunoștințelor despre mediu în rândul copiilor prin intermediul personalului didactic sau al părinților, care vor dobândi și ei cunoștințe în acest proces

 

Obiectiv general: creşterea cunoștințelor despre mediu întreprinse la nivelul țării și relegarea omului de natură pentru a se conștientiza importanța biodiversității

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să vorbești despre noi: să duci vorba mai departe despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂

Vrei să te implici și tu? Vrei să te abonezi la Newsletter? Sau să fii voluntar? Contactează-ne și o să vedem cum poți să ajuți!