Viața la țară – colaborare cu NOI ORIZONTURI

Home » Programe » Școala naturii » Viața la țară – colaborare cu NOI ORIZONTURI

Au „buruienile” valoare?
Se pare că da, și este o bună lecție învățată de copiii din VIAȚA LA ȚARĂ de la Sântămarie Orlea, jud. Hunedoara.

VIAȚA LA ȚARĂ este programul recreațional în aer liber de descoperire, apreciere și valorificare a potențialului copiilor, profesorilor și comunităților din zonele rurale din România derulat de Fundația Noi Orizonturi cu colaborarea Environmental Care Resources.

Credem că tinerii merită și trebuie să fie implicați în dezvoltarea comunității lor. De aceea, ne dorim să învețe să aprecieze patrimoniul natural și cultural al locurilor în care s-au născut, să învețe să identifice comorile locale, să planifice și să implementeze proiecte care să le pună în valoare. Descoperind și apreciind valorile locale ajung să se aprecieze pe ei înșiși, să fie mândri de locul în care s-au născut și în care cresc și să depună eforturi mai mari pentru a se dezvolta pe ei și comunitățile din care fac parte.

VIAȚA LA ȚARĂ este concepută ca o activitate educațională pentru copiii care locuiesc în zonele în care se dezvoltă eco-turismul, ca formă de regenerare economică și socială. Copiii participă la o săptămână de activități distractiv-lucrative, cu scopul de a-și dezvolta competențe utile pentru specificul comunității care se dezvoltă ca destinație ecoturistică. În cazul de față, flora spontană. Copiii învață să identifice plantele, să le culeagă în mod responsabil, să le ambaleze, să eticheteze și să vândă produsele.

Cu ajutorul paletarelor elaborate de EnCare
a fost posibilă identificarea plantelor comestibile, medicinale și tinctoriale, precum și rețetele ce facilitează procesarea acestora.

Explorarea plantelor din jurul comunității este o temă suficient de bogată, dar în același timp puțin cunoscută de către copii. Aceștia au fost invitați într-o incursiune cap-coadă: de la drumeții de identificare a plantelor, la culegerea celor care au proprietăți curative, la confecționarea de uscătoare, la realizare de săculeți pentru depozitarea lor, dar și la etapa de marketing a produselor – etichete, slogane de promovare, stabilirea unui preț și atragerea „clienților”.

Cât și ce au învățat copiii din experiența aceasta? Vă spunem doar că toți au fost surprinși să descopere cum dobândește valoare o „buruiană” de pe marginea drumului și că artizanul acestei valori este chiar el, copilul. I-am lăsat mândri de ei, de satul lor și, așa cum ne-au declarat toți când își numărau banii strânși, „convinși că pot obține și mai mult  dacă se străduie mai mult”.

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să vorbești despre noi: să duci vorba mai departe despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂

Vrei să te implici și tu? Vrei să te abonezi la Newsletter? Sau să fii voluntar? Contactează-ne și o să vedem cum poți să ajuți!