Sponsorizări

Home » Sponsorizări

În România, există o modalitate prin care companiile pot contribui la cauze sociale fără a cheltui bani direct din bugetul lor.

 

Această oportunitate vine în forma sponsorizărilor, care  permit firmelor să redirecționeze o parte din impozitele pe care le plătesc către stat, către organizații non-profit. Prin intermediul acestui mecanism, companiile pot sprijini proiecte și inițiative care susțin mediul, fără a afecta în mod direct resursele lor financiare.

 

Valoarea sponsorizării poate fi:

  • ◉ 20% din impozitul pe profit sau 0,75% din cifra de afaceri (minimul dintre cele două) pentru companiile care sunt impozitate pe profit
  • ◉ 20% din impozitul pe venit pentru companiile care sunt impozitate pe venit (microîntreprinderi)

 

În 2022, o nouă facilitate fiscală a fost introdusă de către ANAF prin Ordinul nr. 1679/2022 – plătitorii de impozit pe profit și cei care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirecționa, prin Declarația 177, sume reprezentând sponsorizări către organizații non-profit în situația în care cheltuiala cu sponsorizarea în anul anterior nu a depășit plafonul pentru sponsorizare (suma minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit; respectiv 20% din impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor).


Contribuabilii care doresc să își exercite opțiunea de redirecționare a impozitului pe profit/impozitului pe venitul microîntreprinderilor o pot face prin completarea și depunerea la ANAF a Declarației – în baza contractului de sponsorizare semnat. 

Pasul 1

Folosiți CALCULATORUL pentru a afla care este sponsorizarea pe care o puteți face din procentul de impozite care trebuie plătite la stat.

Pasul 3

Tipăriți, semnați și trimiteți o copie scanată a contractului la environmentalcareresources@gmail.com