Școala naturii – Site-uri NATURA 2000

Home » Programe » Școala naturii » Școala naturii – Site-uri NATURA 2000

În ziua de azi, cu o mulțime de magazine, piețe și restaurante la fiecare pas, este poate greu să ne imaginăm că hrana era la un moment dat culeasă zilnic din natură.

Strămoșii noștri erau vânători-culegători care se hrăneau cu ce le oferea mediul înconjurător în funcție de sezon. Treptat, acest mod de viață a fost înlocuit de agricultură și am ajuns astăzi să fim aproape complet detașați de sursa primară de hrană.

Ce urmărim?

Activitățile pe care le desfășurăm oferă oamenilor un mod de reconectare cu pământul, cu natura sălbatică și le arată că hrana și leacurile de care avem uneori nevoie sunt de fapt peste tot în jurul nostru. 

Natura nu are nevoie de prezența noastră, însă noi, oamenii, nu putem exista în afara ei. De aceea este important să o prețuim și să o folosim în mod sustenabil, nu doar pentru noi, cei de acum, ci și pentru generațiile viitoare.

Cum acționăm?

Proiectul este conceput pe 2 direcții – ce se poate consuma și cu ce ne putem trata folosind plantele din flora spontană – și se adresează oamenilor din mediul rural.

Întotdeauna trebuie să știm ce, cum și cât culegem, de aceea, înainte de a pleca la cules, participanții vor învăța despre normele de siguranță alimentară, despre cum să fie pregătiți pentru ieșirile în teren și, bineînțeles, despre plante pe baza descrierilor botanice însoțite de fotografii.

Le-am cules, ce facem cu ele?

În cadrul atelierelor desfășurate de noi, participanții vor învăța despre mâncăruri delicioase și preparate medicinale inspirate din flora locală, precum și metode de conservare a plantelor pentru folosirea lor în anotimpul rece.

Mulți oameni produc mai mult în grădina proprie și valorifică apoi produsele. La fel putem face și cu ceea ce ne oferă natura, de aceea o parte a proiectului nostru este dedicată antreprenoriatului sustenabil.

De ce să culegem din natură?

  • pentru că plantele cresc pretutindeni în jurul nostru, trebuie doar să înveți despre ele și despre cum se culeg
  • pentru că au un conținut nutrițional superior plantelor de cultura
  • pentru că sunt sănătoase și întotdeauna proaspete
  • pentru că tot ce înseamnă culegerea lor echivalează cu dobândirea unor aptitudini noi, acelea de supraviețuire în situații extreme
  • pentru că petreci timp în mijlocul naturii, în aer liber, cu beneficii mari pentru sănătatea ta
  • pentru că reduci amprenta de carbon, deoarece culegi cât ai nevoie, transporți pe distanțe scurte și nu ai nevoie de spații industriale pentru depozitare sau ambalare
  • pentru că economisești bani, mâncând mult mai sănătos, din sursă 100% organică

Desfășurare proiect

  • Perioada

Proiectul se desfășoară sub forma unor tabere de weekend, tot timpul anului, inclusiv iarna.

  • Cui ne adresăm

Grupul nostru țintă este alcătuit din persoanele care locuiesc în mediul rural, în zone defavorizate sau amenințate cu dispariția.

  • Ce vrem să realizăm

Dorim să deschidem o cale, să arătăm oamenilor că natura sălbatică este un bun care trebuie prețuit, dar care poate oferi în același timp beneficii, atunci când înveți să îi folosești roadele în mod sustenabil.

  • Unde ne desfășurăm activitățile

Este important ca fiecare comunitate să cunoască mediul natural în care trăiește, de aceea activitățile noastre se desfășoară exact acolo unde trăiesc oamenii cărora le este adresat proiectul.

  • Cum ne desfășurăm activitățile

Activitățile din cadrul proiectului se desfășoară prin ateliere teoretice și aplicații practice.

Atelierele teoretice cuprind:

  • normele de cules sustenabil și în siguranță
  • cunoașterea din punct de vedere botanic a plantelor locale de interes 
  • noțiuni de gastronomie bazată pe plantele locale
  • leacuri din plante locale

Aplicații practice:

  • identificarea în teren și culegerea plantelor locale de interes
  • transformarea plantelor în diverse produse culinare sau non-culinare, pornind de la rețete locale și ideile participanților

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să vorbești despre noi: să duci vorba mai departe despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂

Vrei să te implici și tu? Vrei să te abonezi la Newsletter? Sau să fii voluntar? Contactează-ne și o să vedem cum poți să ajuți!