Grădina Fluture

Home » Programe » Grădina Fluture

Proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România

În ziua de astăzi, mai ales copiii din zonele urbane sunt mult mai expuși mediului online decât naturii, iar timpul petrecut efectiv în aer liber se rezumă deseori doar la plimbări scurte într-un parc. În acest context, o grădină urbană dezvoltată în sistem permacultural reprezintă un ecosistem în care plantele și o serie de animale (nevertebrate, insecte, păsări) se pot dezvolta armonios împreună, devenind mediul perfect în care școlarii pot conștientiza, prin joc, importanța și complexitatea sistemelor naturale care ne furnizează o hrană sănătoasă pentru minte și corp. 

Grădina Fluture, un proiect educațional menit să îi familiarizeze pe copii de școală cu conceptul grădinăritului în spații urbane, folosind conceptul de permacultură, a fost lansat de Asociația EnCaRe și Asociația Rubik Educație Alternativă, cu sprijinul financiar al Fundației pentru Parteneriat si Mol

Proiectul Grădina Fluture își propune să  contribuie la creşterea nivelului de conştientizare și dezvoltarea cunoștințelor despre importanța și complexitatea ecosistemelor naturale urbane la copii, prin conceptul de permacultură. Concret, în perioada aprilie-septembrie 2022 vor fi create și predate două cursuri online de grădinărit în sistem permacultural, special concepute pentru grupele de vârstă 5-8 și 9-14 ani; beneficiarii fiind 120 copii și 4 lectori din București. 

Partea teoretică va fi dublată de o parte practică deosebit de importantă pentru sedimentarea informațiilor și punerea lor în aplicare chiar de către elevi: va fi creată o grădină permaculturală pedagogică într-un spațiu outdoor de 120 mp deținut de Asociația Rubik Educație Alternativă. Această zonă a fost aleasă deoarece permite instalarea unei grădini urbane permaculturale în sistem de straturi înălțate, un concept destul de frecvent utilizat în orașe, acolo unde suprafețele cultivabile se reduc deseori la spații extrem de reduse, ca de exemplu un balcon. Asociația Rubik desfășoară deja activități non-formale adresate copiilor cu vârste între 5-14 ani, iar abordarea proiectului Grădina Fluture, learning by playing, va oferi o metodă de învățare reală, senzorială și experimentală dată de interacțiunea copiilor cu natura urbană.

Grădina va fi construită de la zero, folosindu-se principiile permaculturii, pentru a-i expune pe copii la întreg procesul: de la sămânță la compost și din nou la sămânță, adică circuitul complet al vegetației. Grădina Fluture va avea o serie de straturi  înălțate, în care copii vor planta diverse specii de legume, flori și fructe. Dispunerea acestora în straturi se face ținând cont de necesitățile plantelor și de modul în care acestea se pot ajuta între ele, astfel încât intervenția umană cu lucrări de agricultură să fie minimă. Vor exista și sisteme pasive de  protecție, două sere cu sistem de irigație, create pe mărimea straturilor, necesare pentru a permite atât culturile foarte timpurii, cât și pentru a prelungi până toamna târziu perioada de cultură. În acest fel, copiii vor putea deprinde noțiuni de grădinărit indiferent de anotimp. Semănarea materialului săditor va avea loc în cadrul unor workshopuri și a unui eveniment tip Ziua Porților Deschise la care vor participa și 40 de copii din medii defavorizate, invitați special pentru eveniment.

 

Despre inițiatorii proiectului

Asociația EnCaRe Environmental Care Resources stimulează și promovează educația ecologică, dezvoltarea durabilă bazată pe valorile naturale ale mediului înconjurător. Între proiectele asociației se numără:

 • Elaborarea și predarea unui curs cofinanțat de Consiliul Județean Bihor despre colectarea responsabilă și sustenabilă a ciupercilor în județul Bihor 
 • Elaborarea și predarea unui curs finanțat din fonduri private despre pericolele consumului de ciuperci din flora spontană, adresat adminstratorilor de piețe din România
 • Elaborarea de cursuri finanțate din fonduri private adresate populației rurale din zone cu risc de excluziune socială, si organizarea de workshop-uri despre procesarea lactatelor, procesarea fructelor și legumelor din gospodărie, procesarea ciupercilor și plantelor din flora spontană, procesarea produselor din panificație etc., cu scopul de a trezi interesul antreprenorial și a evidenția oportunitățile de afacere sustenabilă care se regăsesc în mediul rural.
 • Elaborarea și predarea cursului „Viața la țară”, în cadrul „Școala altfel”, alături de fundația Noi Orizonturi pentru conștientizarea importanței florei spontane și a beneficiilor pe care le putem avea prin utilizarea plantelor sălbatice
 • în derulare în acest moment:
  • seria de activități ”Biodiversitate și Foraging” , în parteneriat cu biroul local al UE, EUROPE DIRECT Cluj și proiectul IncrEdible. În contextul Pactului verde European și al Anului European al Tineretului 2022, cei doi parteneri și-au propus să contribuie la creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor între 12-14 ani cu privire la necesitatea plasării biodiversității Europei pe drumul către redresare până în 2030, în beneficiul oamenilor, al climei și al planetei. Sunt vizați elevii între 12-14 ani (clasele VI-VIII), profesorii și părinții lor, din Zona Metropolitană Cluj
  • proiectul Zăgan: un program educativ adresat pe de-o parte șoferilor, și, pe de alta, copiilor între 5 și 13 ani despre importanța prevenirii accidentelor rutiere cu animale sălbatice
  • elaborarea de cursuri downloadabile despre natură, proiect finanțat din fonduri private, cu ajutorul cărora părinții și educatorii pot derula programe educative fără să aibă cunoștințe prealabile.

Asociația Rubik Educație Alternativă este o comunitate de învățare agilă pentru copii cu vârste între 5-14 ani, cu activități ce se desfășoară atât în mediul offline cât și online (ZOOM și o platformă proprie de învățare), pentru copiii din țară și pentru copiii români din străinătate.

Prin intermediul asociației oferim acces la educație alternativă, abilități de viitor copiilor și desfășurăm programe de formare pe tematici precum: film making, artă, benzi desenate, public speaking, ecologie, scriere creativă, debate, etc. În aceeași măsură lucrăm și cu cadre didactice în vederea formării acestora în metode inovative și alternative de predare, pentru a putea susține dezvoltarea de competențe și abilități de viitor în rândul copiilor.

Până în prezent Asociația Rubik Educație Alternativă a lucrat cu peste 400 de copii, 4 tabere urbane desfășurate, are 130 de copii activi zilnic în comunitate, 30 de cadre didactice cu care lucrează și 30 de mentori/profesori în echipă. Asociația Rubik Educație Alternativă a fost câștigătoarea unui proiect de finanțare susținut de Fundația Comunitară București, Federația Fundațiilor Comunitare din România pentru formarea copiilor și profesorilor din comunitatea Buftea. Proiectul a fost implementat cu succes în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021.

Asociația Rubik Educație Alternativă a facilitat 6 tabere alături de UiPath Foundation, parte din programul ”U&I Summer Camps”. Acest proiect a vizat 6 comunități defavorizate din România (Galați, Bârlad, Botoșani, Cluj, Olt, Ferentari) și a avut ca scop formarea abilităților de leadership și comunicare în cadrul atelierelor susținute, precum și în programul de facilitare al taberelor.