Curs și activități ”Biodiversitate și Foraging”

Home » Programe » Curs și activități ”Biodiversitate și Foraging”

program derulat în parteneriat de către proiectul IncrEdible, din care face parte și Asociația EnCaRe, și biroul local al UE, EUROPE DIRECT Cluj

Activitatea ”Biodiversitate și Foraging” se încadrează în preocupările comunităților locale și ale instituțiilor europene legate de protejarea biodiversității locale.

 

În contextul Pactului verde European și al Anului European al Tineretului 2022, cei doi parteneri au avut ca scop să contribuie la creșterea conștientizării elevilor între 12 și 14 ani privind necesitatea plasării biodiversității Europei pe drumul către redresare până în 2030, în beneficiul oamenilor, al climei și al planetei. Au fost vizați elevii între 12-14 ani (clasele VI-VIII), profesorii și părinții lor, din Zona Metropolitană Cluj.

Activități realizate:

au fost organizate activități de informare și promovare a tematicilor Pactului verde European 

a fost creat un curs-resursă pentru profesori, cu tema „Biodiversitate și Foraging”

a fost organizat un atelier de prezentare pentru cadrele didactice.

punctul culminant l-a reprezentat organizarea unui eveniment public în pădurea Făget din apropierea orașului Cluj-Napoca (o zonă cu o bogată biodiversitate, din păcate amenințată de gestionarea și exploatarea necorespunzătoare), la care au fost invitați să participe profesori, parlamentari europeni, autorități publice locale, jurnaliști, influenceri, rețelele de informare ale UE reprezentate în Transilvania.

 

Evenimentul s-a vrut a fi un semnal public pentru o mai bună protejare a naturii în procesul decizional al autorităților și al întreprinderilor și, de asemenea, în modul de raportare al elevilor și profesorilor la natură și biodiversitate.

 

Activitatea ”Biodiversitate și Foraging” s-a desfășurat în perioada februarie-iunie 2022

Context:

Obiectivele Anului european al tineretului 2022 au fost acelea de a-i asculta și de a-i implica pe tineri, precum și de a promova oportunități concrete pentru aceștia.

Prin intermediul Anului european al tineretului, Comisia, în cooperare cu Parlamentul European, cu statele membre, cu autoritățile regionale și locale, precum și cu părțile interesate și tinerii înșiși au intenționat: 

  1. să onoreze și să sprijine generația care a făcut cele mai mari sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-le noi speranțe, forță și încredere în viitor, prin evidențierea modului în care tranziția verde și cea digitală oferă perspective și oportunități reînnoite;
  2. să încurajeze toți tinerii, în special pe cei cu mai puține oportunități, pe cei proveniți din medii defavorizate, din zone rurale sau îndepărtate sau care aparțin unor grupuri vulnerabile, să devină cetățeni activi și actori ai schimbării pozitive;
  3. să promoveze oportunitățile oferite tinerilor de politicile UE, cu scopul de a sprijini dezvoltarea personală, socială și profesională a acestora;
  4. să se inspire din acțiunile, viziunea și cunoștințele tinerilor pentru a consolida și a revigora în continuare proiectul comun al UE.

Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030 este un plan amplu, ambițios și pe termen lung de protejare a naturii și de inversare a degradării ecosistemelor. Ea urmărește să plaseze biodiversitatea Europei pe calea redresării până în 2030 și conține acțiuni și angajamente concrete. Parte esențială a Pactului verde european, aceasta va sprijini și redresarea economică verde în urma pandemiei de COVID-19. Strategia UE caută să plaseze biodiversitatea Europei pe drumul către redresare până în 2030, în beneficiul oamenilor, al climei și al planetei.

În contextul post-COVID-19, strategia urmărește să consolideze reziliența societăților noastre în fața unor posibile amenințări viitoare precum:

  1. impactul schimbărilor climatice;
  2. incendii forestiere;
  3. insecuritate alimentară;
  4. epidemii (inclusiv prin protejarea faunei sălbatice și combaterea comerțului ilegal cu specii sălbatice).

 

  1. Difuziune: să împărtășești cu prietenii sau cunoștințele tale materialele informative pe care le lansăm
  2. Să vorbești despre noi: să duci vorba mai departe despre proiectul pe care îl avem poate fi mult mai de ajutor decât îți poți imagina. Legăturile adună oameni, iar asta face să se întâmple lucruri!
  3. Să te oferi voluntar: poți să ne ajuți la îndeplinirea diferitor task-uri, iar acestea sunt mai variate decât la o primă vedere. Poți completa formularul apăsând butonul de mai jos, iar noi vom prelua informațiile legate de lucrurile la care te pricepi și vom vedea dacă și cum putem fi compatibili. 🙂

Vrei să te implici și tu? Vrei să te abonezi la Newsletter? Sau să fii voluntar? Contactează-ne și o să vedem cum poți să ajuți!