puii de caprioare nu se ating

Daca îl atingi, va muri!

Crezi că s-a pierdut? Dacă îl atingi, va muri!

Ca în fiecare an, odată cu sosirea primăverii, mulți pui de căprioară, ascunși prin vegetație, dispar (mor) fiind victime ale utilajelor agricole, câinilor necontrolați sau sunt duși acasă, inconștient, de către oameni care nu cunosc comportamentul reproducător al căprioarelor.

În fiecare an, mii de căprioare sunt luate acasă de către oameni care, cu cea mai bună intenție, cred că îi salvează viața atunci când fac acest gest. În cel mai bun caz, dacă reușesc, vor fi incapabili să revină în sălbăticie.

Prezența noastră lângă el îl transformă în pradă

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că și doar simpla noastră prezența în apropierea acestuia în câmp sau în locul unde l-am găsit, poate avertiza alți prădători de locația unde se află acesta, favorizând, în mod inconștient, ca puiul de căprioară să fie prădat.

Strategia de supraviețuire pentru primele de zile de viață a căprioarelor este exact aceasta: să lase puiul într-un loc departe de ea, să nu-l găsească răpitorii. De asta puiul, în primele zile de viață, nu degajă niciun miros

Așadar, atunci când vedeți un pui de căprioară, ceea ce ar trebui să faceți este să vă îndepărtați de el cât mai repede posibil, fără a face zgomot sau a-l înspăimânta, chiar dacă este atâââât de adorabil! Dacă îl atingem, mama acestuia va simți mirosul nostru și îl va abandona, condamnându-l astfel la moarte.