caprioara orbita de masina

Factori de risc în cazul accidentelor rutiere în care sunt implicate animale sălbatice

Atunci când vorbim de accidente rutiere cu animale sălbatice, nu există vreo regulă perfectă. Animalele sălbatice sunt obligate să iasă de pe teritoriile lor, iar șoselele și drumurile noastre trec peste tot. Acest lucru presupune faptul că un accident în care sunt implicate animalele se poate întâmplă practic oriunde și oricând. Totuși, există anumite momente, condiții sau circumstanțe care poate face să crească riscul. Totodată, anumite condiții care ne implică pe noi pot face să evităm accidentul chiar dacă a apărut animalul în vizor.

Viteza

Viteza este, cu siguranță, factorul de risc cel mai important atunci când vorbim de evitarea accidentelor rutiere, indiferent în ce moment sau cu ce vehicul ne aflăm pe drum.

Care este viteza perfectă?

Nu există o anumiă viteză la care să putem evita accidentele sau daunele, aceasta trebuind să fie adaptată de către șofer analizând toate condițiile momentului. Viteza trebuie să fie setată în așa fel încât șoferul să considere că poate opri de urgență cât mai repede posibil în cazul în care apare un animal sălbatic în raza sa de acțiune.

Hai să vedem unele dintre variabilele de care trebuie ținut cont atunci când alegem viteza deplasării.

Vehiculul

Vehiculul poate fi un factor foarte important de ținut cont, iar pentru asta vom pune accent pe diferite lucruri. Fiecare vehicul are o capacitate diferită de a răspunde la posibilele probleme, depinzând de mai multe lucruri.

  • Tipurile de vehicule

Aici depinde dacă este un autoturism, o furgonetă, o motocicletă, un camion mic sau un tir. Cu cât este mai mare vehiculul, cu atât va fi mai greu să-l oprim, pentru că inerția lui vă fi mai mare. Din acest motiv, tirurile, camioanele și furgonetele mari au uneori reguli de viteză diferite față de cele pe care le au mașinile mici.

Cu cât o mașină este mai înaltă, cu atât frânează mai greu și are nevoie de mai mult spațiu pentru a frâna sau de mai puțină viteză pentru a o putea face.

Capacitatea de răspuns la distanță scurtă depinde și de cât de încărcată este mașina, deoarece atunci când este plină, este mai greu să frânăm pe o distanță scurtă.

  • Echipamentele tehnice ale vehiculului

Mașinile sunt echipate cu sisteme de siguranță, de aderență, de vizibilitate sau de protecție personală în cazul accidentelor care variază foarte mult de la un model la altul. Așadar, pentru a nu ne pune în pericol, trebuie să evaluăm cât de sigură este mașina noastră depinzând de modelul, anul de fabricație, kilometri parcurși deja, echipamentele și starea lor. Cauciucurile, frânele și farurile sunt echipamentele care ne pot ajuta să evităm un accident în cazul în care ne-ar apărea un animal sălbatic în fața mașinii pe drum.

Cauciucurile trebuie să fie cele corespunzătoare modelului de mașină pe care o avem, potrivite pentru anotimpul în curs și în stare cât mai bună posibil. Odată cu trecerea anilor, cu expunerea la soare sau cu folosirea, cauciucurile pierd capacitatea de aderență.

Frânele sunt cele care ne vor ajuta să oprim mașina în caz de pericol, fiind foarte important să fie revizuite periodic, completate cu ulei de frână, schimbate plăcuțele, discurile sau elementele de frânare la primele semne de deteriorare.

Farurile sunt ochii mașinii noastre pe timpul nopți și este important să fie bine reglate, astfel încât să nu lumineze prea sus și să orbească animalele. Există mașini care vin gata echipate cu becuri care nu orbesc animalele. Farurile puternice și bine reglate ne vor oferi și mai mulți metri de vizibilitate, crescându-ne șansele de a evita accidentele.

  • Starea mecanică a vehiculului

Indiferent ce vehicul avem sau care sunt echipamentele tehnice cu care este prevăzut, întreținerea tehnică a vehiculului este foarte importantă pentru a o păstra funcțională în stare impecabilă.

Nocturna

Multe dintre animalele care trăiesc în sălbăticie sunt nocturne, ceea ce înseamnă că activitatea lor este preponderent în timpul nopții. Altele sunt diurne și au activitatea cea mai intensă la răsărit și la apus, ceea ce transformă perioada nopții în cea mai periculoasă pentru ele, reprezentând și perioada cu cele mai multe accidente. Noaptea, animalele își adaptează vederea la lumină puțină, la condițiile întunecate, iar farurile puternice pot „să orbească animalele”, astfel încât acestea să nu mai vadă pe o anumită perioadă până când li se obișnuiește vederea la lumină, rămânând paralizate total sau parțial din cauza nevederii.

Vremea

Atunci când vremea este ploiasă, foarte multe animale caută șoselele, deoarece acestea sunt calde și uscate, și le folosesc pentru a se deplasa sau pur și simplu pentru a se odihni sau se încălzi. Un exemplu de animale care rămân noaptea pe șosele sunt amfibienii. Aceste animaluțe cu sânge rece adoră căldura și caută căldura reziduala a șoselelor în primele ore ale nopții, devenind din această cauză adeseori victime pe carosabil.

Bufo bufo (broasca râioasă brună), mascul și femelă în „îmbrățișare axială” trecând strada agale

Ceața și ploaia

Ceața, ploaia, vânturile cu praf, sau orice element care să reducă vizibilitatea sunt factori de risc importanți pentru accidentele cu animalele sălbatice. Atât pentru animale, cât și pentru șoferi, este important să vedem și unii și alții cât mai bine pentru a putea evita coliziunile.

Zăpada

În perioada iernii, când este zăpadă, multe animale caută carosabilul curățat și cald pentru a petrece un timp pe uscat, asta transformându-le în potențiale victime ale accidentelor.

Zonele cu tăieri intense de pădure

Una dintre problemele care a făcut să crească foarte mult numărul de accidente rutiere este distrugerea habitatelor naturale, obligând speciile sălbatice existente să se mute în alte zone sau să includă în teritoriile lor șosele și drumurile, care reprezintă un adevărat pericol pentru ele.

Partidele de vânătoare

Partidele de vânătoare organizate cu mulți oameni și câini reprezintă un potențial risc. Acest sistem de vânătoare mătură pădurile la propriu, implicând atât câinii, cât și oamenii într-un sistem de pâlnie care obligă animalele să treacă prin zonele de tragere. Acest sistem de vânătoare este unul foarte stresant pentru animale, care în timpul partidei și în zile următoare aleargă până la 3 zile după fiecare partida

Zonele rurale cu trafic redus

În general, cu cât este mai mică șoseaua și cu cât traficul pe ea este mai puțin intens, cu atât animalele sălbatice traversează strada mai frecvent și cu mai multă încredere, supunând astfel animalele la un risc mai mare.

Pentru a evita accientele/incidentele rutiere cu animalele sălbatice, recomadăm să se țină cont de toți factorii precedenți, dar, cel mai tare și cel mai tare, important este conștientizarea pericolului. 

Atunci când suntem în zone cu risc ridicat sau condițiile sunt nepotrivite sau când suntem în vehicule care să fie mai greu de controlat, să fim conștienți că oricând poate apărea un animal în fața noastră și să fim pregătiți pentru asta!

Vulpe (Vulpes vulpes) decedată la marginea drumului