Grădina Fluture

În ziua de astăzi, pierdera legăturilor familiale și sociale cu mediul rural a familiilor din mediul urban și, totodată, programele de lucru și activitățile din ce în ce mai solicitante ale părinților au repercursiuni vizibile asupra noilor generații de copii. Aceștia au ajuns să se îndepărteze tot mai mult de natură, să fie mai puțin conștienți de sursele din care provine hrana sau care ar trebui să fie rolul lor ca parte din ecosistemele naturale.

Un mediu din ce în ce mai mult axat pe device-uri face ca majoritatea activităților făcute de copii să se desfășoare indoor, ceea ce agravează și mai mult situația.

Aceste motive provoacă ceea ce se cunoaște ca deficit de natură, care conduce la anumite afecțiuni fizice și psihice.

Toate sistemele noastre vitale sunt dependente de lumină, iar petrecutul unui anumit timp în aer liber este așadar o obligație fiziologică pe care uneori o uităm.

Mare parte din problemele comportamentale ale copiiilor din ultimii ani sunt legate de inactivitatea lor fizic, de excesul de timp dedicat device-urilor sau de lipsa de expunere la medii sociale în care să interacționeze cu alții.

Grădinăritul permacultural ne oferă o viziune amplă și de ansamblu, punând accent pe interacțiunile dintre diferite elemente ale unei grădini, în care toate părțile sunt la fel de importante, de la microbiologie sau mineralizarea solului, până la designul ergonomic sau la biodiversitatea faunei. Învățam că în natura totul este reprezentat de fapt de biome și nu de indivizi, așa cum se întâmplă și în propriul nostru trup: doar echilibrul și buna colaborare dintre toate părțile ne poate aduce rezultate satisfăcătoare.

La o vârstă fragedă, aceste concepte de interconexiune, interdependență și responsabilitate comună, conduc la dezvoltarea unor adulți mai echilibrați și mai înțelegători cu natura lor și cu cea din jur.

Cum poate ajuta o grădină pedagogică?

O grădină este mult mai mult decât o structură producătoare de alimente. Pentru copii, aceasta reprezintă un laborator în care toate materiile se pot regăsi. Fiecare plăntuță are o denumire botanică, are forme și comportamente diferite, aparține unei familii și unui gen, are ritmurile ei și metodele de apărare, de a obține nutrienți, apa sau lumina necesare, are originea ei geografică și etnografică, se dezvoltă în compania altor plante și cu colaborarea unui număr enorm de vietăți cu care stabilește mai multe feluri de relații. O grădină are culori. O grădină are capacitatea de a ne demonstra cum trece timpul, ce se întâmplă în fiecare anotimp, cât este de important să ne hrănim bine de când suntem mici, cum putem să trăim cu alți indivizi foarte diferiți și să fie loc pentru toți.

O grădină urbană este și mai valoroasă decât una rurală pentru că acestea sunt rare. Copiii de la orașe au puține oportunități de a simți ritmul naturii.

De ce Grădina Fluture?

Spațiul propus pentru amenajare are o suprafață de aproximativ 120 mp și este deținut de către Asociația Rubik Educație Alternativă. A fost aleasă această zonă, deoarece permite instalarea unei grădini urbane permaculturale în sistem de straturi înălțate, un concept destul de frecvent utilizat în orașe, acolo unde suprafețele cultivabile se reduc deseori la un balcon.

Asociația Rubik desfășoară deja activități non-formale adresate copiilor cu vârste între 5-14 ani, iar programul pe care vrem să îl abordăm în cadrul acestui proiect, Learning by playing, oferă o metodă de învățare reală, senzorială și experimentală dată de interacțiunea cu natura, mai ales pentru cei care trăiesc în mediul urban.

Asociația EnCaRe Environmental Care Resources face parte din proiectul IncrEdible și dezvoltă alte programe pedagogice cu scopul de a apropia copiii de natură prin dobândirea de cunoștinte, fiind convinși că omul care cunoaște și înțelege natura nu poate decât să o ocrotească.

În cadrul proiectului se vor crea două cursuri online de grădinărit în sistem permacultural concepute pentru 2 grupe de vârstă (5-8 și 9-14 ani) de copii din București, din București, timp de 6 luni. Totodată, vom crea o grădină permaculturală pedagogică.

Credem că educația este baza unei dezvoltări corespunzătoare, iar copiii care au natura integrată în procesul de formare ca pe o parte de nelipsit vor deveni și adulți care vor avea o înțelegere mai mare asupra valorii biodiversității și a importanței mediului.