Necesitatea animalelor de a folosi drumuri și șosele

Perioade specifice de migrație

Unele specii, mai ales cele de păsări, călătoresc dintr-o zonă în alta, în funcție de sezon. Iarna se îndreaptă către zone de iernat, iar vara revin la zonele de cuibărit. Acest fenomen se numește migrație și poate fi o călătorie de până la 11 000 de km. Migrația se întâmplă de două ori pe an și este foarte riscantă. Păsările fac nenumărate opriri în timpul călătoriei, în zone necunoscute, pline de pericole. Unul dintre aceste pericole îl reprezintă accidentele rutiere – peste jumătate din accidentele rutiere care implică diverse specii din faună au loc cu păsări.

Sunt și alte specii care migrează, dar pe distanțe mult mai scurte, cum ar fi să coboare din munți în timpul iernii și să urce înapoi în timpul verii.

De obicei, animalele au un areal sau zonă de activitate destul de delimitată și în perimetrul respectiv ele cunosc pericolele existente. Pericole precum locurile prin care trec răpitori, zonele abrupte sau șoselele aglomerate. Dacă, însă, sunt nevoite să iasă din arealul lor, totul devine o aventură și le este mult mai greu să aibă grija de ele.

Schimbarea zonelor de hrănire

Sunt animale care au nevoie să parcurgă foarte mult teren pentru a-și găsi de mâncare. Acesta este cazul multor specii răpitoare care parcurg zilnic distanțe foarte mari. De exemplu, un lup în căutare de hrană poate parcurge peste 100 km într-o singură noapte,

animalele care consumă fructe, se tot mută dintr-o zonă în alta, mergând după fructele coapte sau în locuri cu iarbă mai înaltă.

Zone de adăpare

Asemeni nouă, animalele au nevoie de apă curată în mod constant, și acest aspect le obligă să viziteze des zonele în care se găsește apă. În anotimpul ploios sau în ani cu ploi foarte abundente, animalele găsesc apă pretutindeni, dar în timpul verii și mai ales în anii secetoși, lipsa apei poate determina animalele să se deplaseze distanțe foarte mari în căutarea ei, ieșind din zonele lor cunoscute și străbătând și mai multe șosele.

Împerechere

Un alt motiv de deplasare este împerecherea. Sunt animale care călătoresc pe distanțe foarte mari față de zonele în care trăiesc în mod obișnuit, pentru a găsi un partener compatibil. Un exemplu în acest sens sunt broaștele, care migrează primăvara spre zonele în care depun ouă. Sunt specii de broscuțe care, în mod obișnuit, trăiesc într-un areal foarte mic, dar ajung să parcurgă zeci de km până la locul în care depun ouă.

Masculii de jder de copac se deplasează la sfârșitul iernii pentru a-și găsi pereche, păsările migrează toamna spre țări mai calde unde rămân pe timpul iernii și revin primăvara.

Migrațiile specifice sunt un factor de risc previzibil și ușor de monitorizat.

Fuga din cauze externe

În anumite circumstanțe, animalele sunt forțate să fugă pentru a-și salva viața. În acele momente sunt foarte vulnerabile și foarte expuse la accidente rutiere. Fiind speriate traversează fără atenție zona carosabilă. Animalele pot fugi din cauza răpitorilor, vânătorilor, incendiilor, inundațiilor etc.

Distrugerea ecosistemelor autohtone

Este cunoscut de toți faptul că pădurile se taie necontrolat și din această cauză arealele unde pot trăi animale sunt din ce în ce mai puține și mai reduse ca dimensiuni. Asta afectează absolut toate aspectele vieții lor, zonele în care trăiesc devin din ce în ce mai mari din cauza lipsei de pădure, obligându-le să se deplaseze pentru a căuta locuri care să le îndeplinească nevoile. 

Căutarea de deșeuri produse de om

Resturile noastre alimentare au devenit în ultimii ani din ce în ce mai atractive pentru animalele sălbatice. Din cauza defrișărilor masive, ecosistemele animalelor s-au redus extrem de mult și, de aceea, în anumite zone ale țării, putem observa adesea animale sălbatice precum urși, vulpi, mistreți sau șacali care umblă prin tomberoanele noastre, apropiindu-se de case, pensiuni, zone unde se fac grătare și se aruncă resturi alimentare.

Acest comportament poate fi periculos, deoarece poziționează animalele sălbatice în zone cu mare afluență de mașini și persoane.

Evenimente naturale extraordinare

Incendiile, inundațiile, vijeliile sau alte evenimente meteo extreme pot împinge animalele la fugă forțată din zonele în care locuiesc de obicei, ajungând să străbată zone noi și necunoscute, de cele mai multe ori speriate și neatente la drumuri.