Iepurele de câmp (Lepus europaeus)

Iepurele este capabil să se adapteze la o mare varietate de habitate și, tocmai din acest motiv, este unul dintre cele mai răspândite animale terestre din lume.

El este asociat cu medii deschise, culturi, pajiști, stepe sau zone de tufărișuri împrăștiate. Acesta poate fi găsit și în livezi, pe pajiști, zone umede și cu dune.

Ce mănâncă iepurele de câmp?

Iepurii europeni sunt erbivori și selectează plantele cu conținut ridicat de energie (grăsimi și proteine) și evită fibrele (cerealele). Astfel, preferă ingerarea buruienilor, precum păpădia sau cicoarea amară și trifoiul alb, și a semințelor oleaginoase, precum rapița și floarea soarelui, care conțin proporții foarte mari din acești acizi grași. Este, deci, importantă menținerea habitatului cu o mare diversitate de plante.

Iepurii de câmp își ingeră propriile excremente, astfel încât mâncarea trece prin sistemul digestiv de două ori.

Știai că?

  • Este un animal nocturn. Cel mai bun moment pentru a vedea un iepure este dimineața devreme sau seara, când se hrănește.
  • Iepurii trăiesc pe pământ și se ascund, bazându-se pe camuflare. Este foarte greu să descoperi un iepure ghemuit și nemișcat, deoarece aceștia sunt adevărați artiști care se camuflează perfect cu pământul și vegetația. După o noapte activă, în zori se întorc în paturile lor, unde rămân nemișcați până la căderea nopții. „Patul” poate fi o gaură semnificativă sau o simplă zgârietură în pământ. Are o formă alungită și o zonă este mai adâncă decât cealaltă. Iepurele se așează pe aceste paturi cu picioarele posterioare în partea mai adâncă, ceea ce îi permite să catapulteze pentru a începe saltul mai repede dacă este descoperit de un prădător.
  • Iepurele poate sări până la 3 metri și atinge o viteză de 56 până la 64 km pe oră datorită picioarelor sale posterioare, lungi și puternice. Iepurele are mușchiul inimii foarte puternic, asemeni celorlalți mușchi pe care îi antrenează zilnic.
  • Acesta este un animal nu doar rapid, ci și extrem de agil, capabil să deruteze un urmăritor, deoarece atunci când alergă poate schimba brusc direcția de mai multe ori ca într-un fel de zig-zag.
  • Are simțuri excelente, ale auzului și mirosului, care facilitează detectarea hranei și a prădătorilor.
  • Este, de asemenea, un excelent înotător.
  • Poate supraviețui până la 12 ani în sălbăticie.
  • În timpul sezonului de împerechere, iepurii masculi se luptă între ei, asemănător meciurilor de box.
  • Se pot reproduce, practic, pe tot parcursul anului. Atât masculii, cât și femelele, sunt activi sexual în fiecare lună și pot da naștere în orice moment al anului. De obicei, se nasc doi pui la fiecare naștere. Puii se nasc sub lumina soarelui și își petrec primele zile de viață pe pământ, camuflați de vegetație. Sunt capabili să se miște și să deschidă ochii încă de la naștere.