Oamenii de orice vârstă se pot bucura de beneficiile speciale ale grădinăritului. Totuși, copiii rămân cei mai vulnerabili în privința acestui aspect. În încurajarea de a avea o dietă echilibrată și sănătoasă, o grădină poate avea rolul unui instrument foarte important.
De la terapie horticolă, la învățare…
Atunci când copiii participă la grădinărit, aceștia leagă conexiuni și mai puternice cu mediul. Ei pot să simtă pământul, să-l modeleze, sa fie observatori. Pe lângă toate aceste lucruri, multe aspecte învățate la școală se pot dezvolta în continuare în cadrul grădinii. De la aplicarea matematicii prin numărarea semințelor, măsurarea volumului solului, până la concepte din știință precum înțelegerea necesităților plantelor de a avea lumină sau apă pentru creștere. Întreaga experiență senzorială contribuie și la dezvoltarea abilităților motorii.
Un asemenea proiect poate aduce multe beneficii, în special în cadrele urbane. Astfel, s-a elaborat un proiect de peisagistică. Spațiul propus pentru amenajare are o suprafață de aproximativ 120 mp și este deținut de către Asociația Rubik Educație Alternativă. Grădina Fluture este un proiect educațional proiectat de la Asociația EnCaRe menit să-i familiarizeze pe copii cu ceea ce înseamnă grădinăritul în spații urbane, folosind conceptul de permacultură.
Primul lucru care s-a făcut, a fost efectuarea unui studiu de fezabilitate. Acesta a constat în localizarea sitului, controlarea rapoartelor climatice și întocmirea unor concluzii pertinente pentru dezvoltarea și implementarea unui proiect.
Cum integrăm structurile educative în școli?
Cel mai ușor la această întrebare ne poate răspunde observarea naturii și cum lucrează ea. Totul este într-o strânsă legătură și formează un tot unitar. Astfel și școlile pot să aducă natura mai aproape de copii. Mediul în care aceștia învață este foarte important. Asociația Rubik desfășoară deja activități non-formale adresate copiilor cu vârste între 5-14 ani. Programul care se dorește să fie implementat oferă metode de învățare senzoriale, experimentale și reale prin interacțiunea cu natura.
Atragerea copiilor spre natură și siguranța lor. Mediul online și offline
Înainte de a implica copiii în aceste activități, ei trebuie să știe câteva lucruri elementare. Pentru acest lucru, s-au dezvoltat două cursuri online de grădinărit permacultural urban care conțin diverse subiecte precum:
- Introducerea în grădinăritul permacultural urban
- Unde înființăm grădina
- Înființarea unei grădini pornind de la semințe
- Cultura practică a legumelor
- Rotația culturilor
- Despre sol, inclusiv mulcire
- Plantele companion
- Zoologia grădinii
- Compostul
- Întreținerea grădinii
Unul este destinat copiilor de 5-8 ani, iar altul, copiilor între 9 și 14 ani. La aceste cursuri au participat 120 de copii și 4 lectori. Cursurile includ, pe lângă documentele pdf, 10 videoconferințe, 20 de jocuri interactive, 35 de fișe de cultură și 35 de fișe de asocieri a legumelor și plantelor aromatice.
Totodată, pe lângă pregătirea în mediul virtual cu informații, s-au pregătit și predat 10 workshop-uri în locația unde se află grădina, integrând exerciții practice despre cum se înființează o grădină. Aceste workshop-uri au inclus:
- Construirea suportului fizic al grădinii
- Achiziționarea și semănarea materialului săditor
- Crearea sistemelor pasive de protecție
- Înființarea sistemului de irigație
Ziua porților deschise la Grădina Fluture
Acest eveniment a găzduit 40 de copii din medii defavorizate, iar scopul evenimentului este de a stârni interesul pentru natură, grădinărit în sistem permacultural și dezvoltare.
Grădinăritul poate fi interpretat ca o activitate sănătoasă și distractivă. Jocul cu pământul, număratul semințelor, cultivarea plantelor, culesul legumelor și a fructelor, testarea suprafețelor, smulgerea buruienilor, sunt doar câteva dintre activitățile care se desfășoară în cadrul grădinii. Toate acestea duc la creșterea calității vieții și îmbunătățirea stării de spirit.
Joaca. Între relaxare și învățare
Încă de la primul contact cu grădinăritul, copii vor avea nenumărate întrebări. Cel mai ușor este să fie învățați fix atunci când au nevoie, când se pun pe treabă și sunt cei mai implicați. Atunci atenția lor este cea mai mare. Același lucru s-a întâmplat și la proiectul Grădina Fluture.
Pentru partea practică, s-a început prin construcția straturilor înălțate. Astfel, s-a măsurat fiecare scândură, s-au împărțit uneltele și s-a trecut la treabă. Lectorii i-au însoțit în pașii care au fost mai greu de făcut, astfel că au tăiat lemnul sau au asistat la tăierea acestuia. Însă, toate acestea nu s-au întâmplat până nu li s-a explicat necesitatea acestor lucrări și cum anume se vor desfășura activitățile, astfel încât toate să se întâmple cursiv și fiecare dintre copii să fie implicați în desfășurarea activității. Unii copii au făcut echipe și-au dus materialele acolo unde a fost nevoie. Cei cu dexteritatea cea mai mare au ținut drept de șuruburi, iar marii meșteri l-au strâns.
După ce s-au terminat de construit straturile, copiii au început să se joace cu pământul, creând substratul necesar pentru creșterea plantelor. Pe parcursul lucrării, le-au fost amintite informațiile povestite la cursuri și totul s-a desfășurat întocmai proiectului.
Prin amplasarea cu grijă a unei diversităţi de elemente vegetale, se formează un ecosistem complex, cu biodiversitate, echilibrat, autosustenabil şi rezilient, care, o dată înfiinţat, funcţionează fără întreţinere ulterioară sau cu un nivel de mentenanţă redus.
Apa și aerul din sol sunt esențiale pentru supraviețuirea majorității plantelor cultivate și a organismelor benefice din sol. Infiltrarea apei și aerului în sol depind de structura solului, formată în timp de organisme. Plantele nu ar putea supraviețui fără apă în sol, deoarece rădăcinile absorb doar nutrienți solubili.
Apa circulă în sol de sus în jos prin gravitație, prin porii largi și se ridică de jos în sus prin capilaritate, prin porii de dimensiuni mici. În mișcarea ei gravitațională, apa antrenează împrospătarea aerului din pori; aerul proaspăt, încărcat de oxigen, este tras înăuntru și aerul viciat, încărcat de dioxid de carbon rezultat din respirația organismelor, este împins în afară. Într-un sol sănătos, jumătate din volumul porilor este ocupat de apă, cealalta de aer.
O circulație bună a apei în sol este esențială. Solul nu trebuie să rețină nici prea multă, nici prea puțină apă. Dacă ar fi prea multă, s-ar creea buzunare de umiditate, care ar putea să ducă la putrezirea rădăcinilor plantelor și automat, la distrugerea recoltelor. Totodată, dacă este prea puțină apă, plantele nu vor avea elementele necesare dezvoltării. Pierderea apei reprezintă un subiect foarte important de discutat când vine vorba de straturile înălțate. Solul pierde mult mai repede din umiditate, fiind situat într-o structură cu pereți și fiind supus la uscăciune atmosferică. Copiii au învățat despre acest lucru și s-au ocupat și de udarea substratului.
Semințe sau răsaduri?
După ce straturile au fost umplute cu pământ, udate, s-a trecut la înființarea culturilor. Materialele vegetale deja pregătite au fost distribuite uniform și conform design-ului de plantare.
Însămânţarea directă are câteva avantaje. Este, cu siguranţă, forma cea mai rapidă, directă şi ieftină de a înfiinţa o cultură de plante anuale. Plantele nu trec prin stresul transplantării şi nici nu trebuie să se adapteze în vreun fel la noul mediu de creştere. Seminţele sunt ieftine, uşor de procurat şi transportat, şi putem avea acces la o mare varietate de specii şi soiuri de plante.
Răsadurile, pe de altă parte, încep ciclul de viaţă al plantei într-un spaţiu protejat faţă de mediul exterior. Acest lucru ne permite să câştigăm timp în comparaţie cu însămânţarea directă şi să îngrijim tinerele plante foarte bine într-un spaţiu restrâns, până când acestea capătă o oarecare putere.
Copiii vor învăța și despre cum să prelungească sezonul de cultivare al plantelor și vor avea și două structuri pasive de protecție.
La final, printre cabluri și idei matematice, se vor repartiza tuburile ce vor servi irigațiilor.
Toată povestea va fi descrisă sub forma unui panou 1x1m explicativ.