copii lucru cu pamant

Lucrul cu pământul

Lucrul cu solul s-a dovedit a fi o activitate foarte comună, dar cine ar fi zis că de fapt ascunde deosebit de multe beneficii?

Copiii și solul, distracție sau murdărie

Trebuie să se facă distincția dintre sol și murdăria din sol. Murdăria face referire la lucrurile moarte, cum ar fi nisipul, argila sau pietrele, pe când solul reprezintă viață datorită vieții microbiene pe care o conține, bacteriilor, ciupercilor. Așadar, de ce e așa important contactul cu solul?

Un corp are două părți ale sistemului imunitar, partea înnăscută, de la mamă, de la expunerea ei la microbi, anticorpi, dar mai este și cealaltă parte a sistemului imunitar, cea care se dobândește. Așadar, cu cât copilul este obișnuit de mic, treptat, cu mediul înconjurător, cu atât mai mult imunitatea sa va crește și totul se va transforma într-un beneficiu.

Pentru copii este o placere sa experimenteze cu noroi

De ce pământul?

Dacă ne gândim la Geneză, se poate face o legătură între pământ și corp. Nu contează cultul la care se face referire, însă punctul comun este acesta: SUNTEM FĂCUȚI DIN PĂMÂNT. Așadar, cele mai multe conexiuni ale noastre atunci când suntem în exterior, sunt cu pământul. Copiii de la țară știu cel mai bine cum e să faci plăcinte din noroi sau să sapi în pământ pentru a descoperi sau a ascunde comori.

De ce copiii se joacă în nisip?

Pentru că nu au unde să simtă cu adevărat textura solului! Poate ți-ai observat și tu copilul jucându-se în nisip și nu ți-ai dat seama ce vede el în acel material. Prin joacă sa, încearcă să înlocuiască solul cu cel mai comun material pe care-l are la-ndemână. Regulile în parcurile actuale sunt stricte, nu ai voie sa sapi, nu ai voie să calci iarba, nu ai voie..nu ai voie. Echipamentele sunt toate la fel, nu te lasă să dai frâu liber imaginației și să inventezi, copil fiind, propriul tău univers și să te distrezi cu adevărat. Practic, ești limitat. Acest lucru nu se rezumă doar la copilul tău, ci și la tine! Existența terapiei horticole denotă nevoia de a ne întoarce la origini, chiar dacă vrem să o recunoaștem sau nu. Într-o lume agitată, unde aproape totul este digital, e destul de greu să ne imaginăm ca am putea să ne luăm 5 minute pentru a putea să simțim naturalul.

Majoritatea copiilor se joaca cu nisip, un material des întălnit în parcurile

Straturile înălțate. O soluție pentru corp și minte

Jocul cu pământul poate reprezenta o introducere excelentă în grădinărit. Putem profita de motivația intrinsecă a copiilor de a se murdări, de a simți textura solului, în timp ce le putem dezvolta învățarea în multe moduri importante. Copiii mai mici s-ar putea bucura pur și simplu de contactul cu solul, de experiența senzorială simțită în momentul în care își trec degetele prin sol. Cei mai mari se pot angaja în întrebuințări mai importante cum ar fi săpatul acestuia, mulcitul și plantatul aromelor creative.

Pe lângă activitățile distractive regăsite în jocul cu pământul, copiii au multe oportunități de învățare. Aceștia pot învăța cum să respecte regulile, cum pot lucra împreună, cum să colaboreze și să se ajute reciproc. Indiferent dacă lucrează pământul, îl muncesc, îl irigă sau doar se ajută să se spele pe mâini după muncă, toate aceste activități îi ajută să fie împreună. De asemenea, vor câștiga și mai multă încredere pe măsură ce evoluează. Își pot asuma riscuri și pot să preia responsabilități. Pot forma planuri de plantare pentru recolta viitoare și pot să-ți încerce ideile unice.

Copiii au o abordare pozitivă în mod natural pentru cunoaștere, fiind foarte curioși, persistenți și creativi. Deci apropierea de natură ar trebui să fie un lucru ușor de abordat cu aceștia. Ei au mai multe oportunități de a-și îmbunătăți funcțiile motorii prin grădinărit, deoarece pot să își folosească de la cei mai mari mușchi, până la cei mici. Totodată, pot exersa echilibrul și coordonarea mișcărilor. Astfel se dezvoltă și perfecționează toate căile neuronale care sunt asociate cu diferitele mișcări. Mulțumită bacteriilor prietenoase din sol, care determină creierul să elibereze serotonină, se stimulează și starea de spirit, reducând anxietatea și stresul. Fericirea ameliorează funcția cognitivă.

Zona cu pământ se poate transforma în locul lor preferat de joacă. Uneori, ei pot să fie atât de absorbiți de ceea ce fac, încât ar putea să uite de celelalte jucării ale lor pentru restul zilei.

Copiii se exprimă cel mai bine prin joacă

Dacă aceștia se vor simți în largul lor, în mod automat vor comunica mai bine despre ceea ce fac și cum se simt. Ca părinți, pe măsură ce aceștia cresc sau în funcție de vârsta la care sunt, puteți să le introduceți cuvinte noi și să le explicați procese prin care trece solul. De pildă, le puteți arăta cum se simte și ce aspect are un sol uscat și când anume are nevoie de apă. De asemenea, se pot comunica diferitele nevoi de apă ale plantelor, pentru a face distincție între acestea. Prin contactul cu solul, se poate observa cum lucrează materialele unele în contact cu altele. De la simpla adăugare a apei în sol, se poate ajunge la alte forme ale pământului: de la bulgări, până la o compoziție ce poate fi asociată cu argila sau plastelina. Astfel, copiii învață despre cum se combină și transformă anumite materiale.

Cu ajutorul solului, se pot explora și concepte matematice cum ar fi măsurarea, volumul și comparația în timp ce amestecă rețetele pentru substrat. Conceptele științifice se pot exprima prin facerea predicțiilor, prin investigarea și observarea schimbărilor.

Prin contactul cu solul, se poate observa cum lucrează materialele unele în contact cu altele.

Copiii devin foarte implicați, deoarece folosesc noroiul în moduri în care nu s-ar fi gândit, fiind interesant pentru ei și exersând în același timp și diverse abilități pe care le posedă și le dezvoltă.

Nu doar că se îndepărtează de ecranele digitale, dar beneficiază și de aer curat prin această joacă cu pământul. Solul poate fi considerat cel mai bun material de învățare. El este în același timp versatil, ieftin, lucrându-se foarte ușor. Specialiștii recomandă între 3 și 5 ore pe zi de petrecut afară, iar joaca cu pământul poate să contribuie la umplerea timpului de calitate, în special pentru că contribuie la explorarea mediului.

Dacă aceste activități se desfășoară cu mai mulți copii (cum este de dorit în majoritatea cazurilor), comunicarea și abilitățile sociale se dezvoltă. Aceștia vor învăța unii de la alții prin interacțiunile lor. Să nu uităm că și părinții joacă un rol important în această etapă de explorare. Pentru a se putea profita la maximum de experiența lor cu solul, trebuie să îi ghidăm și să îi susținem prin adăugarea de noi instrumente sau crearea unor noi provocări.

Nu în ultimul rând, adăugați distracție!