armillarea mellea

Binecunoscutele ghebe sunt otrăvitoare în stare crudă

Armillaria mellea, cunoscute sub denumirea de ghebe sau ghebe cu inel, ghebe tomnatice, halimaș, ghebe de miere, sunt ciuperci comestibile apreciate pentru gustul lor deosebit, dar necesită o pregătire corespunzătoare pentru a elimina toxinele. Aceste toxine pot provoca tulburări gastrointestinale. 

Armillaria mellea are pălăria de 2-12 cm diametru, convexă, cu o proeminență la centru, după care se aplatizează. Are culoarea gălbuie, brun-gălbuie sau brun-roșcată. Piciorul, de 5-15 cm lungime, este filiform sau grupat.

armillaria mellea pe copac

Când este sezonul ciupercilor Armillaria mellea

Perioada de apariție a ghebelor este septembrie-noiembrie.

Cum se depozitează ciupercile Armillaria mellea

Ciupercile se păstrează proaspete în frigider timp de 3-5 zile. Se depozitează într-o pungă de hârtie sau într-un recipient deschis pentru a permite circulația aerului și pentru a preveni acumularea de umiditate.

Cum să curățăm ciupercile Armillaria mellea

Folosim o perie moale sau o pensulă pentru a îndepărta murdăria și resturile de pe suprafața ciupercilor. Dacă ciupercile sunt foarte murdare, putem să le clătim rapid sub un jet de apă rece. Trebuie uscate imediat cu un prosop de hârtie.

Tăiem și eliminăm părțile dure ale ciupercii, în special baza piciorului, care poate fi lemnoasă și mai greu de digerat. 

armillaria mellea cutit
Tăiem baza piciorului pentru că poate fi lemnoasă și greu de digerat 

Cum se pot neutraliza toxinele din ghebe

Ghebele au niște toxine ce declanșează sindromul muscarinic sau colinergic cu latență mare. Simptomele apar după 6 ore de la consum. Toxina respectivă este termolabilă și hidrosolubilă.

 • Blanșarea:
  1. Pune la fiert o cantitate suficientă de apă, adăugând puțină sare!
  2. Adaugă ciupercile în apa clocotită și lasă-le să fiarbă timp de 5-10 minute!
  3. Scurge apa și clătește ciupercile imediat în apă rece pentru a opri procesul de gătire!
 • Fierberea corectă:
  1. Pune ciupercile în apă proaspătă și fierbe-le din nou pentru încă 15-20 de minute!
  2. După fierbere, scurge apa și clătește ciupercile sub apă rece!
armillaria mellea ghebe
Ghebele se pot congela sau deshidrata

Cum pot fi conservate ghebele

 • Congelare: După blanșare, se pun ciupercile în pungi de congelator, îndepărtând cât mai mult aer posibil. Acestea pot fi păstrate în congelator timp de până la 6 luni.
 • Deshidratare: Se taie ciupercile în felii subțiri. Se usucă într-un deshidrator sau la cuptor la temperatură foarte joasă (aproximativ 45-50°C) până când sunt complet uscate. Păstrăm ciupercile deshidratate în borcane etanșe, la loc răcoros și întunecat. Ele pot fi rehidratate înainte de utilizare prin înmuiere în apă caldă timp de 20-30 de minute.

Precauții privind consumul de ghebe

 • Asigură-te că ciuperca pe care o ai este într-adevăr Armillaria mellea! Identificarea incorectă poate duce la consumul unor specii toxice.
 • Nu consuma niciodată ghebele crude sau insuficient gătite!
 • Chiar și după procesul de blanșare și fierbere, începe cu cantități mici dacă este prima dată când consumi ghebe! Unele persoane pot fi sensibile chiar și la ciupercile corect gătite. Așteaptă câteva ore pentru a observa orice semne de disconfort înainte de a consuma o cantitate mai mare!
 • Apa folosită la blanșare și fierbere trebuie aruncată, deoarece conține toxinele eliminate din ciuperci.
armillaria mellea gatite
Fierberea este esențială pentru a neutraliza toxinele

Cum să gătim ghebele

Putem sota ciupercile în ulei sau unt, adăugând condimente, usturoi și pătrunjel.

Sau le putem adăuga gătite în zacuscă, tocănițe, supe, risotto sau alte preparate culinare.

Pregătirea corectă a ciupercilor Armillaria mellea prin blanșare și fierbere este esențială pentru a neutraliza toxinele și a le face sigure pentru consum. Urmând acești pași, te poți bucura de gustul și aroma acestor ciuperci fără riscul de tulburări gastrointestinale.

Acest articol face parte din materialul de informare conceput prin programul M!co-HoReCa, finanțat de partenerul nostru, !Raki.