coprinopsis atramentaria bureți de cerneală,

Ciupercile Coprinopsis atramentaria – nu le consuma în combinație cu alcoolul!

Coprinopsis atramentaria, cunoscute și sub denumirea de bureți de cerneală, necesită o atenție specială în ceea ce privește recoltarea și consumul. 

Pălăria ciupercii este de 2-4 cm diametru, în tinerețe ovală, campanulată, după care devine conic-turtită. Lamelele sunt libere și dese, late și bombate, albicioase la început. Devin apoi brun-cenușii, la final negricioase, după care se lichefiază.

Când este sezonul ciupercilor Coprinopsis atramentaria

Perioada de apariție a bureților de cerneală este din aprilie până în noiembrie.

Cum se depozitează ciupercile Coprinopsis atramentaria

Din cauza naturii lor perisabile, aceste ciuperci nu se păstrează bine. Ideal este să le gătești și să le consumi în aceeași zi în care le-ai cules.

Dacă trebuie să le păstrezi pentru o scurtă perioadă, înfășoară-le într-un prosop de hârtie umed și depozitează-le în frigider. Pot rezista 1-2 zile, dar calitatea lor se va deteriora rapid.

Din cauza texturii lor delicate și a faptului că se descompun rapid, nici congelarea și nici uscarea nu sunt recomandate.

Cum să curățăm ciupercile Coprinopsis atramentaria

Folosim o perie moale pentru a îndepărta murdăria de pe suprafața ciupercilor.

Dacă este necesar, clătim ciupercile rapid sub un jet de apă rece pentru a îndepărta murdăria rămasă. Nu le punem într-un vas cu apă deoarece acestea absorb rapid apa și devin fragile. Ștergem ciupercile cu prosoape de hârtie pentru a îndepărta excesul de apă.

Coprinopsis atramentaria

Precauții privind consumul de bureți de cerneală 

  • Coprinopsis atramentaria conține o substanță numită coprină, care interferează cu metabolizarea alcoolului. 

Consumul de alcool cu 48 de ore înainte sau după consumul acestor ciuperci poate provoca reacții adverse severe, cum ar fi greață, vărsături, înroșirea feței, transpirații și palpitații, dureri de cap și gât, tremur și convulsii, însoțite de hipertensiune intracraniană, senzație de căldură, puls scăzut, respirație greoaie, rar și de simptome amenințătoare de viață. 

Intoxicația este cauzată de inhibarea enzimei aldehid dehidrogenază (ALDH-2). Această enzimă acționează după consumul de alcool în timpul transformării etanoluluii în acid acetic și al degradării lui. Dacă este blocată, acetaldehida se acumulează și provoacă sindromul coprinian.

  • Asigură-te că ciupercile sunt proaspete! Ciupercile Coprinopsis atramentaria trebuie consumate imediat după culegere, deoarece se descompun rapid. Consumându-le proaspete, evităm riscul de intoxicație alimentară.
  • Asigurați-vă că ciupercile sunt identificate corect, deoarece există ciuperci asemănătoare care pot fi toxice!
  • Se consumă doar cât timp sunt tinere, cât timp lamelele sunt albe.

bere pahar
Consumul de alcool cu 48 de ore înainte sau după consumul acestor ciuperci poate provoca reacții adverse severe

Cum să gătim Coprinopsis atramentaria

Așa cum am precizat, aceste ciuperci trebuie gătite cât mai repede după curățare. Gătitul rapid în unt sau ulei, urmat de depozitarea lor într-un recipient ermetic în frigider, le poate prelungi durata de viață cu 1-2 zile.

Sunt folosite în sote, fiind pregătite cu unt sau ulei de măsline, usturoi, pătrunjel proaspăt, în omletă și în supă-cremă.

Prin respectarea acestor sfaturi și precauții, putem savura ciupercile Coprinopsis atramentaria în siguranță și cu plăcere.

Acest articol face parte din materialul de informare conceput prin programul M!co-HoReCa, finanțat de partenerul nostru, !Raki.