copii strat inaltat rasaduri

Construiește un strat înălțat alături de copilul tău

Construiește un strat înălțat alături de copilul tău       

Copilăria este acea perioadă în care totul este nou și energia momentului transformă orice experiență într-una de explorare, descoperire și învățare. Conexiunile dintre om și natură sunt cele mai profunde și trebuie dezvoltate încă din primele momente ale vieții, deoarece dacă nu ne înțelegem rădăcinile, nu avem cum să evoluăm cu adevărat din punct de vedere al rezilienței.

Dar, ce facem când copiii noștri deja au crescut fără interacțiune cu natura în adevăratul sens al cuvântului?

Ne petrecem cât mai mult timp cu ei în cadre naturale. Știm deja că abilitatea copiilor de a copia adulții este una uimitoare, iar dacă noi, ca adulți, reușim să ne apropiem mai mult de natură, o să o facă și ei. Așadar, va trebui să găsim diverse activități pe care să le facem cu aceștia, care să le trezească interesul spre cunoaștere și învățare.

Una dintre modalități poate fi construirea unui strat înălțat.

Straturile înălțate au foarte multe avantaje, de la a avea o cultură cu mai puține buruieni, la un drenaj mult mai bun și o eroziune mult mai scăzută a solului. Se pot face straturi de diferite dimensiuni, mobile sau imobile, cu o multitudine de materiale și în diverse culori.

Amplasarea paturilor înălțate nu necesită mult spațiu, de aceea sunt o soluție atât pentru grădinile mari, dar și pentru grădinile mici sau cele urbane.

Amplasarea straturi înălțate într-un spațiu mic

La construcția și poziționarea lor trebuie să ținem cont de o serie de factori pentru reușita culturilor:

  • poziția acestor paturi trebuie să fie într-un loc care beneficiază de cel puțin 6 ore de soare zilnic, timp necesar majorității fructelor și legumelor pentru a se dezvolta eficient;
  • terenul trebuie să fie plat, de aceea, în cazul terenurilor în pantă este necesară terasarea anterioară a acestora și poziționarea paturilor pe terase. La pantele mari, cu imposibilitate de nivelare, se poate adapta forma și înălțimea straturilor;
  •  accesul la apa pentru a iriga culturile trebuie să fie ușor;
  •  amplasarea ideală este la o distanță mică față de casă/bucătărie.

Așadar, începe să cauți locul perfect alături de copilul tău. Luați hârtie și multe creioane colorate. Începeți să schițați împreună locuința și alte structuri ale grădinii, inclusiv vegetația, apoi vorbiți despre traseul soarelui pe bolta cerească și prin mai multe încercări, veți reuși să găsiți locul ideal pentru amplasare.

Construirea a unui strat înălțat dezvoltă abilitații copiilor

Mai apoi vorbiți despre materiale, dimensiuni și de câte straturi este nevoie. În cazul culturilor mixte în straturi înălțate există câteva caracteristici pe care trebuie să le luăm în considerare:

  • înălțimea ideală este între 30 și 50 de cm. Majoritatea rădăcinilor fibroase se dezvoltă în primii 15 cm de sol, cu excepția celor rădăcinoase, care pot merge mai adânc în funcție de soi. Totodată un strat suficient de gros de pământ va asigura o fructificație mai bogată celor care se dezvoltă deasupra pământului (fasole, salată, roșii etc);
  • cel mai adesea și mai ușor se pot face din lemn. Materialele necesare pentru acestea sunt accesibile la preț, iar construcția lor este ușoară spre deosebire de altele;
  • straturile mai înalte de 50 cm se întrețin mai greu și pot duce la probleme pe termen lung din cauza greutății solului din interior;
  • lățimea trebuie să asigure accesibilitatea până la mijlocul stratului pe o partea, de aceea 1,20 m este dimensiunea potrivită. Este important să nu trebuiască să călcăm în strat și toate lucrările să poată fi efectuate din afara lui.
Copii se bucura de lucru cu pământ

Ce poți face dacă terenul pe care îl ai este plin de buruieni sau nu pare favorabil dezvoltării plantelor?

Pregătirea terenului în vederea amplasării straturilor înălțate se execută în funcție de situația existentă, astfel:

  • gazon sau pajiște: se cosește, iar materialul rezultat se compostează. Suprafața destinată straturilor înălțate se acoperă cu carton sau ziare, se udă abundent și apoi se așterne un strat de material organic, combinația bună fiind frunze descompuse, mraniță, compost și așchii de lemn (se poate adăuga și o cantitate mică de fertilizant). Se udă din nou abundent;
  • teren cu multe buruieni: suprafața se cosește, se udă și se acoperă cu folie neagră (ideal în perioada verii), timp de 6-8 săptămâni, căldura și umiditatea ridicată de sub folie fiind suficiente pentru distrugerea majorității buruienilor și semințelor acestora. Marginile foliei se fixează bine în pământ, pentru a evita pierderea căldurii. După aceea, zonele destinate amplasării straturilor înălțate se acoperă cu un strat de material organic și se udă (nu este necesară baza din carton);
  • teren cu vegetație lemnoasă de talie mică: se scoate cea mai mare parte a rădăcinilor, după care terenul destinat straturilor înălțate se udă, se acoperă cu carton și apoi cu material organic. La final se udă din nou;
  • teren betonat sau pietruit: straturile înălțate se pot amplasa pe beton sau pietriș, cu condiția asigurării drenajului în cazul betonului. Acest lucru se realizează prin intermediul unor găuri date în beton, pe toată grosimea acestuia (găurile se dau la distanță de 15 cm una de alta). De asemenea straturile înălțate amplasate pe astfel de suprafețe se recomandă a fi mai înalte decât cele amplasate pe pământ pentru a mări absorbția apei pe verticală. Conținutul stratului este la fel ca și în celelalte situații.

Dacă dorim structuri cu durată de viață infinită atunci putem opta pentru piatra naturală sau cărămizile fabricate prin metoda clasică. Betonul sau cărămizile moderne conțin substanțe chimice care se pot acumula în diferite părți ale plantelor, de aceea nu sunt recomandate la construirea straturilor înălțate. Atunci când alegem lemn, ideal este să ne orientăm spre cel de esență tare (stejar, salcâm), uscat, care se comportă bine în timp în condiții de umezeală. Lemnul de rășinoase se degradează ușor și la interval de 5 ani structura va trebui înlocuită. Pentru a mări durata de viață a lemnului putem să dăm scândurile pe ambele părți cu ulei de in (dacă dăm doar exteriorul, lemnul nu mai poate respira și tinde să putrezească mai repede în interior).

Acum, începeți lucrul! 

Odată ce se hotărăsc aceste aspecte, se poate trece la lucru. În funcție de vârsta copilului, acesta poate să măsoare singur sau, cu ajutor, poate marca lemnul pe unde va urma să fie tăiat. După ce toate materialele sunt la „locul de joacă” se poate începe montajul. Lemnul poate fi tratat cu ulei sau lac protector, iar această activitate s-ar putea transforma într-una distractivă alături de copilul tău. Poți să-l înveți despre rezistența materialelor și despre influența vremii în aspectul materialelor. De asemenea, dacă se dorește, straturile se pot desena și cu vopsea, astfel încât imaginația copilului poate să zburde cât mai departe în a găsi și picta diferite forme din natură. Puteți chiar să desenați plantele pe care doriți să le puneți în straturile înălțate.

Straturile înălțate au foarte multe avantaje

Mai apoi, se va începe căutarea plantelor pe care doriți să le cultivați împreună. În alegerea plantelor cultivate în straturile înălțate, trebuie să ținem cont de câteva lucruri pentru a asigura productivitatea maximă:

  • plantele companion;
  • cantitatea necesară de spațiu și nutrienți a fiecărei culturi;
  • ritmul de dezvoltare a culturilor;
  • posibilitatea înlocuirii culturilor în perioada de vegetație, atunci când prima cultură e culeasă;
  • minimizarea infestărilor prin introducerea plantelor repelent în/între straturi.

La final, după ce semințele au fost semănate sau s-au amplasat răsadurile, se poate face o ultimă activitate cu copii: formarea etichetelor. Acestea pot conține pe lângă numele popular și cel științific, un desen reprezentativ pentru specia plantată.

Vom alege cu grija plantelor pe care dorim să le cultivăm