culesul responsabil de ciuperci - importanta habitatelor

Ciupercile și importanța habitatelor

Ciupercile și importanța habitatelor este un articol care face parte dintr-o serie dedicată culesului responsabil.

Atât pasionații de ciuperci, cât și oamenii de știință, dezbat încontinuu care sunt formele cele mai responsabile de cules. Ajung să se facă diferite studii, cu mai multe sau mai puține rezultate, dar fără să se extragă o concluzie UNIVERSALĂ.

Dar un lucru este cert pentru toți: numărul indivizilor care compun diversele populații de ciuperci este direct proporțional cu bunăstarea habitatelor.

Ce înseamnă asta?

Adică ar trebui îndepărtat orice copac afectat? Ar trebui să scoatem copacii bătrâni, rupturile de copaci sau pe aceia pe care îi vedem că sunt în stare de putrefacție?

Nicidecum! O pădure nu trebuie să fie „curată”. Nu în sensul în care am pus întrebările de mai sus. Lemnele putrezite sunt ele însele descompuse de ciuperci și constituie un substrat excelent pentru unele specii de ciuperci.

Iar ciupercile-parazite au și ele locul lor bine determinat într-un ecosistem sănătos: acela de a scoate indivizii de arbori ce sunt bolnavi în afara sistemului, dar printr-un proces de curățare și reciclare în care ciupercile sunt beneficiate. Iar plantele din jur sunt și ele beneficiate prin humusul bogat rezultat în urma descompunerii făcută de organismele acestea minunate.

Pe lângă plante, nematodele și insectele sunt o sursă excelentă de hrană pentru ciuperci

Ei bine, e exact așa cum ai citit. Unele ciuperci se hrănesc cu vietăți. Sunt un fel de vânători care își paralizează prada sau o prinde în capcană și-apoi o devorează, fiind o sursă excelentă de hrană!

(Va urma…)