grădină pedagogică în curtea școlii

Importanța grădinilor pedagogice

Știți cum îi poate ajuta pe copii o grădină pedagogică? Știți că procesul de învățare într-o grădină poate fi intuitiv și plăcut, atât pentru învățăcei, cât și pentru dascăli? Haideți cu noi să descoperiți, în acest articol, ce este o grădină ecologică pedagogică, de ce merită să înființezi una, precum și informații despre grădinile pedagogice existente în România și în lume!

Ce este o grădină ecologică pedagogică?

Grădina pedagogică sau educațională este un instrument folosit în procesul de învățare. Un mic teren în curtea școlii poate deveni, prin înființarea unei grădini de legume, un mediu de învățare. Grădina răspunde nevoii de a recrea legătura dintre oameni şi natură şi de a sensibiliza copiii şi tinerii în legătură cu problemele de mediu şi de hrană.

grădină pedagogică copii dascal
Într-o grădină pedagogica copiii învață cum să cultive legume şi plante aromatice comestibile

Avantajele unei grădini ecologice pedagogice

  • Copiii învață cum să cultive legume şi plante aromatice comestibile, arbuşti şi pomi fructiferi. Acolo unde există o cantină școlară, acestea pot fi integrate în meniul copiilor. Copiii pot învăța despre valorile nutriționale ale legumelor și fructelor recoltate din grădină și despre modalități sănătoase de a le găti.
  • O grădină poate dezvolta aptitudini și valori, cea mai importantă fiind grija față de mediu.
  • Profesorii vor putea să le dea copiilor exemple concrete din grădină la științele naturii, biologie, ecologie, protecția mediului, dezvoltarea durabilă, dar și la științele exacte, precum matematică sau fizică. Copiii vor afla informații și despre plantele răsărite spontan în grădină. Ei vor învăța să le identifice, dar și despre comestibilitatea lor sau utilizarea ca plante medicinale.
  • Copiii vor avea ocazia să vadă ciclicitatea naturii. Vor vedea cum, dintr-o sămânță, creşte o plantă, vor învăța s-o îngrijească și se vor bucura când vor culege roşia, ardeiul sau morcovul. Vor afla cum să recolteze și să păstreze semințele pentru a le putea semăna anul următor. Cu această ocazie, copiii vor învăța despre soiuri și hibrizi, despre plante anuale, plante bienale și plante perene.
  • Lucrul în grădină creează o stare de bine. Activitatea în aer liber ajută la dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor, prevenind obezitatea. 
  • O grădină ecologică poate ajuta copiii să înțeleagă legătura dintre toate elementele vii din natură.
gradina pedagocica legume in cantina scolara
Legume culese de copii pot fi adăugate în meniul școlii

Exemple de grădini pedagogice și bune practici în lume

În alte țări, grădinăritul școlar este deja tradiție. În Oslo, de exemplu, sunt zeci de școli care folosesc grădina educațională ca metodă de predare a lecțiilor. La Geitmyra Skolehager, o grădină cu o tradiție de mai bine de 100 de ani, vin să grădinărească elevi din mai multe școli, împreună cu profesorii lor. 

Practica GBL (garden-based learning) este un fenomen global în creștere, în special în  S.U.A., Marea Britanie și Australia. În anul 2010, National Gardening Association avea înregistrate în evidențe peste 3000 de grădini școlare, doar în S.U.A.

Un exemplu de bune practici este Yagma pedagogical garden din Burkina Faso. În 2017, pe o bucată de pământ de 4000 mp, în întregime deșertificat, din jurul școlii, cu ajutorul The Ivory Foundation, APAF (Association de Promotion des Arbres Fertilitaires de l’agroforesterie et de la foresterie), a răspuns provocării de a realiza o grădină pilot agroforestieră de-a lungul a 3 ani. Scopul acestei grădini a fost să schimbe mediul copiilor, oferindu-le un mediu de lucru plăcut, verde, concomitent cu conștientizarea acestei abordări inovative a agriculturii.

garden-based learning
Practica GBL (garden-based learning) este un fenomen global în creștere.

Grădini ecologice pedagogice în România

Conceptul “Școala din grădină” a fost dezvoltat în perioada 15 aprilie 2015 – 15 aprilie 2016, în cadrul proiectului „Educație pentru sustenabilitate: Grădina ca o resursă pedagogică pentru o dezvoltare durabilă”, implementat de către Asociația Română de Permacultură.

Au fost înființate și dezvoltate mai multe grădini educaționale pilot și o platformă online. Proiectul s-a desfășurat în cinci orașe din România: Cluj (Școala Elf, Centrul Oblio), București (SOS Satele Copiilor), Timișoara (Liceul Waldorf), Sibiu (SOS Satele Copiilor din Cisnădie), Iași (Liceul Teoretic Miron Costin). 

De atunci, au mai fost înființate și alte grădini pedagogice. Asociația CSR Nest anunța, în 2021, inaugurarea primei grădini pedagogice din cadrul proiectului Verde Citadin, pe un teren aparținând Liceului Tehnologic Barbu S. Știrbey din Buftea. 

O altă grădină pedagogică a fost amenajată în incinta curții Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București de către Asociația CSR Nest, în cadrul proiectului Verde Citadin 2. 

Ați văzut cât de mult îi poate ajuta grădina pedagogică pe copii să înțeleagă materiile studiate, dar și să dobândească cunoștințe și abilități legate de cultivarea legumelor. Copiii vor fi extrem de încântați să lucreze în grădină și să învețe într-un mod plăcut, înțelegând legătura dintre toate elementele vii din natură. Nu ne rămâne decât să ne apucăm de treabă pentru a le crea această oportunitate. 

gradina pedagogica Nucet
Copiii vor fi extrem de încântați să lucreze în grădină și să învețe într-un mod plăcut.

Grădina Pedagogică Permaculturală Nucet este un proiect educațional menit să-i apropie pe copii de știința permaculturii. În vremurile acestea, în care mediul digital atrage din ce în ce mai mult, prin acest proiect ne dorim să creăm contextul prin care copiii, tinerii și adulții să înțeleagă natura și să se conecteze la ciclul natural al vieții. 

Grădina Pedagogică Permaculturală Nucet va fi amenajată în curtea școlii Nucet, spațiu în care se desfășoară activități educative adresate copiilor cu vârste între 5-14 ani. Scopul proiectului este acela de a informa și de a construi de la zero o grădină pe principii permaculturale, pentru a expune copiii la întregul proces: de la sămânță la compost și din nou la sămânță, adică circuitul complet al vegetației.

Spațiul pe care școala îl are la dispoziție, permite amenajarea unei grădini urbane comunitare. Din curte se va folosi o suprafață de aproximativ 100 mp unde vom putea construi Gradina Pedagogică Permaculturală Nucet, În spațiul școlii se pot organiza evenimente externe la care să participe copiii în sistem de tabere urbane, expoziții sau Ziua Porților Deschise. 

Proiectarea permaculturală este extrem de dificilă și elaborată pentru că există o multitudine de elemente și factori care se iau în calcul. Când se dorește amenajarea unui teren, intențiile omului nu coincid de fiecare dată cu intenția care se regăsește în inteligența naturii din acel loc. Când se intervine pe un teren fără să se țină cont de tiparele naturale ale forțelor care acționează în mod activ (apă, aer, sol, vânt, vegetație, faună), riscăm să alegem o direcție potrivnică acestor forțe, depunând mai mult efort. 

Vom considera natura școala noastră și ne vom lăsa inspirați de aceasta de fiecare dată când concepem un proiect. Soluțiile noastre se regăsesc în echilibrul fin dintre dorințele clienților și bunăstarea ecosistemului.

Proiectul Grădina Pedagogică Permaculturală Nucet este implementat de Asociația Encare Environmental Care Resources.

Partenerul său este Școala Gimnazială nr. 1 Nucet,  a cărei structură este următoarea: Școala Gimnazială Nr.1 Nucet (nivel gimnazial și primar), Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Nucet (nivel preșcolar), Creșa Nr.1 Nucet (nivel antepreșcolar).

Proiectul este finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat  #Spații Verzi, #Fundația pentru Parteneriat, #MOL România