activitatea în aer liber scoala nucet

Cum poate activitatea în aer liber să ajute la dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor

Copiii de la Școala Gimnazială nr.1 Nucet, împreună cu reprezentanții Asociației Encare Environmental Care Resources, au început lucrul în Grădina Pedagogică Permaculturală Nucet.

Suprafața ocupată de grădină este de 100 mp. Copiii au pregătit solul prin afânarea lui, folosind târnăcoape, sape și săpăligi. Straturile au lățimea de 80 cm și lungimea de 5 m. Copiii au făcut multă mișcare în aer liber plantând câteva sute de răsaduri de plante aromatice, plante medicinale, legume și flori. Au pus în pământ și foarte multe semințe. Săptămâna următoare vor fi plantate răsadurile de roșii. 

Știți, cu siguranță, că activitatea în aer liber îi poate ajuta pe copii să se dezvolte fizic. Știați însă că ea contribuie și la dezvoltarea lor cognitivă? Haideți cu noi, să descoperiți în acest articol, cum anume poate activitatea în aer liber să ajute la dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor!

curs gradinarit copii scoala nucet
Dezvoltarea cognitivă a copiilor este un proces complex și continuu.

Petrecerea timpului în aer liber: un stil de viață mai sănătos

Petrecând timp în aer liber, copiii fac un prim pas spre un stil de viață mai activ și mai sănătos. Acesta este cu atât mai important în lumea actuală, bazată pe tehnologie, în care comportamentele sedentare devin din ce în ce mai frecvente. Mișcarea în aer liber este esențială pentru un corp sănătos. În plus, copiii vor beneficia de lumina soarelui, care ajută la producerea vitaminei D.

De asemenea, activitatea în aer liber îi permite copilului să se cunoască pe sine. El devine conștient de corpul său și învață să-și coordoneze mișcările. Explorarea în aer liber stimulează simțurile și încurajează observarea atentă a mediului înconjurător. Ea contribuie la dezvoltarea curiozității și a conexiunii cu mediul înconjurător.

copii gradina aer liber sapa
Participând la activități fizice care necesită coordonare copiii își îmbunătățesc abilitățile sociale.

Exercițiile fizice regulate sunt foarte importante pentru copii. 

Exercițiile fizice regulate îi ajută pe copii să-și dezvolte mușchii și oasele, iar articulațiile lor vor fi mai puternice. Activitatea fizică îmbunătățește sănătatea inimii și a  plămânilor. În plus, ea contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Se reduce astfel riscul de obezitate.

Activitatea fizică joacă un rol esențial în dezvoltarea cognitivă.

Dezvoltarea cognitivă a copiilor este un proces complex și continuu prin care se formează și evoluează abilitățile mentale și intelectuale ale acestora.

Cercetările arată că exercițiile fizice îmbunătățesc abilitățile cognitive, stimulând funcția creierului. Crește atenția, se îmbunătățește memoria și performanța școlară. 

Participând la activități fizice care necesită coordonare și abilități motrice, cum ar fi sportul sau dansul, indiferent că se desfășoară în aer liber sau în interior, copiii își îmbunătățesc abilitățile sociale. Copiii interacționează cu colegii lor. Este stimulată munca în echipă, comunicarea și abilitățile motorii, conștientizarea spațială și abilitățile de rezolvare a problemelor. În plus, s-a constatat că exercițiile fizice duc la reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Un aspect esențial al activităților fizice sportive desfășurate în grup este dezvoltarea abilităților de cooperare. Ei învață să respecte regulile, să urmeze instrucțiunile și învață spiritul de fair-play. Sporturile de echipă, în special, promovează încrederea și capacitatea de a lucra pentru un obiectiv comun, dar și camaraderia.

Un rol important în dezvoltarea cognitivă a copiilor îl au jocurile de strategie, jocurile care implică creativitatea, imaginația și gândirea abstractă. De asemenea, sunt importante activitățile practice pentru dezvoltarea motricității fine, care necesită manipularea obiectelor, acestea contribuind la dezvoltarea coordonării ochi-mână. Experimentele cu apă sau cu plante le oferă copiilor ocazia de a înțelege conceptul de cauză și efect. Acestea se pot desfășura într-o grădină cu legume.

copii gradina pedagogica aer liber sapa sol
Activitatea copiilor într-o grădină pedagogică permaculturală le oferă ocazia de a-și dezvolta abilitățile motorii și motricitatea fină.

Expunerea audio-vizuală la vegetație, insecte și animale din pădure oferă beneficii psihologice. 

Locuitul într-o casă din apropierea pădurii, drumețiile la pădure, ca și lucrul într-o grădină de legume, care includ decorul, sunetele din natură și mirosurile aferente, reprezintă o terapie de relaxare. Se consideră că au următoarele beneficii: consolidarea funcției imunitare, reducerea stresului și a anxietății. Totuși, motivele precise pentru care experimentăm aceste beneficii psihologice asociate cu pădurea rămân necunoscute. Nu știm încă dacă beneficiile derivă din exercițiul fizic pe care-l facem în aceste medii, din interacțiunile sociale pe care le avem adesea în ele, din expunerea la fauna și flora de care ne bucurăm în aceste medii sau dintr-o combinație a tuturor acestor factori?

Sunt necesare cercetări mai aprofundate pentru înțelegerea legăturilor dintre natură și sănătate. O explicație posibilă pentru descoperirile din studiul de față poate fi că expunerea audio-vizuală la vegetația, insectele și animalele din pădure oferă beneficii psihologice. 

Activitatea copiilor într-o grădină pedagogică permaculturală le oferă ocazia de a-și dezvolta abilitățile motorii și motricitatea fină, manipulând obiecte, experimentând cu plante și cu apă, dar și de a lucra în echipă și a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare și de rezolvare a problemelor. Beneficiile psihologice sunt date și de expunerea audio-vizuală la vegetația, insectele și animalele mici (păsări, arici, șopârle) din grădina permaculturală.

Proiectul Grădina Pedagogică Permaculturală Nucet este implementat de Asociația Encare Environmental Care Resources.

Partenerul său este Școala Gimnazială nr.1 Nucet, a cărei structură este următoarea: Școala Gimnazială Nr.1 Nucet (nivel gimnazial și primar), Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Nucet (nivel preșcolar), Creșa Nr.1 Nucet (nivel antepreșcolar).

Proiect finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat. 

#Spații Verzi, #Fundația pentru Parteneriat, #MOL România

Conținutul acestui material nu exprimă neapărat opinia finanțatorilor. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Asociația EnCaRe Environmental Care Resources.