bioarheologie

Zăgan: Colaborare EnCaRe cu Muzeul Național al Banatului

Colecționarea este un obicei cu o istorie lungă, de la cărțile adunate de egipteni în vremuri străvechi până la timbrele poștale sau cardurile cu Pokemoni strânse de copii astăzi și la colecțiile care mai de care găzduite de muzee în întreaga lume. Specimenele naturale păstrate în muzee, în colecțiile centrelor universitare sau ale instituțiilor de cercetare sunt o resursă valoroasă atât pentru educație cât și pentru știință, cu atât mai mult cu cât în prezent colectarea specimenelor din natură este condiționată etic și legal, din cauza declinului alarmant al biodiversității la nivel global. 

Colecțiile osteologice de referință au un rol crucial în analiza resturilor arheofaunistice, contribuind semnificativ la o identificare mai precisă a acestora, mai ales a celor fragmentare. Cercetarea zooarheologică contribuie la cunoașterea dietei și comportamentului oamenilor din trecut, la o mai bună înțelegere a sănătății și dezvoltării animalelor, atât domestice, cât și sălbatice (unele dintre acestea chiar extincte în prezent), precum și a interacțiunii dintre oameni, animale și mediu.

osteoarheologie

Astfel, pentru a crește calitatea cercetărilor de zooarheologie, Muzeul Național al Banatului își propune înființarea unei colecții osteologice de referință. Pentru a nu pune presiune pe populațiile actuale de animale, strategia de îmbogățire a colecției se axează exclusiv pe obținerea scheletelor de la animalele moarte în urma traficului rutier. În acest scop, biologii din cadrul secției de Arheologie se alătură proiectului „Zăgan”, care are ca scop monitorizarea accidentelor și incidentelor rutiere cu animale sălbatice și conștientizarea impactului rutier asupra faunei. Totodată, aceștia pun la dispoziție cunoștințele specifice în ceea ce privește accidentele rutiere cu fauna sălbatică și metodologia de monitorizare, pentru a face proiectul în sine unul mai efectiv.

Asociația EnCaRe își propune să mărească numărul agenților din program, considerând că aceasta este cea mai bună formă de a avea un proiect cu un efect real asupra problemei. Organizația își focusează activitatea pe impactul asupra mediului, căutând alternative de protejare și de exploatare sustenabilă a resurselor și să asigure o interacțiune armonioasă între factorii de ordin social și de mediu.

„Implicarea în programul „Zăgan” a Muzeului Național al Banatului și a muzeografilor biologi reprezintă un mare avânt. Miza este atât de mare, încât ar fi imposibil de realizat fără angrenarea în program a altor instituții și persoane”, a precizat Quim Rueda Pilar, președintele Asociației EnCaRe. „Comunitatea științifică este singura care poate evalua într-un mod consecvent și real amploarea problemei, dar și validitatea soluțiilor care vor apărea pe parcurs și, totodată, efectele lor.”, a mai precizat acesta.

animale impaiate

Programul „Zăgan” continuă și crește, adaugă colaboratori care se alătură cu forțe și cunoștințe de o extraordinară valoare. Colaborarea cu Muzeul Național al Banatului, prin Ionela Rădac, reprezintă un pas foarte mare în direcția dezvoltării programului.

Ionela Rădac – muzeograf biolog în cadrul secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului – și-a completat calificările academice la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara obținând o diplomă de licență în biologie în anul 2015, o diplomă de master în “Biologia dezvoltării și influența factorilor exogeni asupra organismelor” în 2017 și o diplomă de master în “Sisteme Informatice Geografice” în 2020. Pentru aceasta din urmă, lucrarea de specializare s-a axat pe analiza spațială a cazurilor de mortalitate rutieră la amfibieni și reptile. În prezent, principalul ei domeniu de cercetare este în bioarheologie și folosește o serie de tehnici biologice și interdisciplinare în studiul rămășițelor animale și umane din siturile arheologice.

Încet-încet, dar cu pași siguri, se încheagă acest program, un vis, pentru atâția dintre noi, de a face ceva legat de accidentele rutiere cu animale sălbatice, și fiecare aport, fiecare om care se alătură programului reprezintă o șansă în plus de reușită, mai ales când vorbim de oameni cu o așa experiență si dedicație. Astfel, dorim să încurajăm și antreprenorii să se implice în acțiuni sociale, să facă apel la posibilitatea pe care o au de a produce schimbări în societate sau, după cum se întâmplă în acest caz, în mediul înconjurător.

Ionela Rădac alături de un coleg, colectând date pentru analiza spațială a mortalității rutiere
Ionela Rădac alături de un coleg, colectând date pentru analiza spațială a mortalității rutiere

Pe această cale, le mulțumim partenerilor noștri din cadrul programului „Zăgan” pentru sprijinul constant și implicarea activă pe care au avut-o de la început, Asko Group. Aceștia au fost finanțatori și parteneri activi la mai multe proiecte sociale, de la cursuri cu reguli de circulație pentru copii, la reîmpăduriri de zone degradate sau proiecte care au condus la împlinirea visurilor copiilor cu risc de excluziune socială. De data aceasta, ei pariază din nou pe copii și natură, cu un sprijin total pentru acest proiect, finanțându-l și implicându-se nu doar financiar, ci și sufletește și personal.