drum zapada iarna cerb

Accidentele rutiere cu animale sălbatice sunt mult mai numeroase în timpul sărbătorilor de iarnă

Ecosistemele naturale se întrepătrund cu cele urbane și umane ca o țesătură și acolo unde era posibil să evităm întâlnirile, acum nu mai este. Oriunde ne-am afla, există posibilitatea de a întâlni animale sălbatice în drumul nostru, cu pericolele aferente – atunci când suntem la volan, pericolul fiind și mai mare din mai multe motive. Perioada sărbătorilor de iarnă este o perioadă critică pentru animalele sălbatice și acum vom vedea de ce. 

Fluxul mărit de deplasari

Atunci când vin sărbătorile este normal să ne deplasăm mai mult și pe rute diferite față de cele obișnuite. Vizitele la rude și prieteni sunt constante și complexe, vrem să ajungem peste tot în timp util și asta provoacă un du-te-vino continuu pentru cumpărături, cadouri și multe alte lucruri de care considerăm că avem nevoie în timpul sarbatorilor. Toate acestea cer multe deplasări și timpi prelungiți în trafic.

trafic aglomerat drum iarna zapada sărbătorilor de iarnă
În timpul sărbătorilor de iarnă sunt obișnuite aglomerații pe drumuri

Petarde și artificii

Faptul că petardele și artificiile sperie animalele și le face să se comporte într-o formă neobișnuită, nu este ceva nou pentru nimeni. Atât animalele domestice cât și cele sălbatice sunt terorizate de aceste zgomote și asta reprezintă un potențial pericol când vorbim de siguranța rutieră. Animalele speriate de pocnituri aleargă haotic, fără să țină cont de trafic, așa cum ar ține în condiții normale.

Vremea

Vreme instabilă, precipitații, gheață sau zăpadă pe drum, vizibilitate scăzută din cauza ceței, toate aceste condiții pot deveni foarte solicitante atunci când ne deplasăm.

Iluminarea

În aceasta perioadă, soarele apune devreme și orele fără lumină naturală sunt multe. Circulația mai intensă în zone rurale, care nu sunt atât de bine iluminate ca cele urbane, sunt încă un factor de risc pentru posibile accidente rutiere.

drum zapada ninsoare vizibilitatea scazuta sărbătorilor de iarnă
Iarnă ne întâlnim des cu condiții de vizibilitatea scăzuta

Ce poți face tu pentru a evita un accident cu un animal sălbatic?

Reduce viteza

Reducerea vitezei schimbă categoric rezultatul unei întâlniri pe șosea cu un animal sălbatic. Așa cum menționam într-un articol anterior (cel cu mistreți), o coliziune între o mașină care circulă cu 50 km/oră și un mistreț de 80 de kg, dezvoltă o lovitură cu o forță de 2000 kg. Reducerea vitezei sub cea cu care am merge în mod obișnuit și adaptarea ei la condițiile climatice, la tipul de șosea și capacitățile mașinii, poate fi cel mai bun aliat al nostru.

Verifică starea și condițiile mașinii

Mașina noastră trebuie să fie perfect funcțională, cu verificări speciale și suplimentare la cauciucuri, sisteme de direcție, sisteme de frânare, sisteme de iluminare și ștergătoare, astfel încât, la apariția unui animal în drumul nostru să putem răspunde și reacționa cât de repede și eficient posibil. Pentru asta avem nevoie de o mașină care să fie în stare perfectă. 

drum padure zapada sărbătorilor de iarnă
Oriunde ne-am afla, există posibilitatea de a întâlni animale sălbatice în drumul nostru

Care este cel mai bun sfat pentru a evita coliziunea cu un animal sălbatic pe șosea?

Cel mai bun sfat este sa fiți conștienți de pericol atunci când circulați seara târziu, cu ceață, cu grabă, cu carosabil acoperit de polei sau vizibilitate redusă. Să vă gândiți că oriunde poate apărea o căprioară, un mistreț, un urs, un cerb sau alt animal. Numai faptul că vă gândiți la asta o să vă pună în stare de alertă și o să fiți mult mai pregătiți pentru a evita accidentul sau pentru a minimiza daunele, atât la voi cât și la ei.

Împreună, putem face ca sărbătorile să fie liniștite și petrecute în familie, atât pentru noi, cât și pentru animalele sălbatice cu care ne intersectăm pe șosea.

Dacă ați fost implicați sau ați fost martori la un accident în care au fost implicate animale sălbatice, vă rugăm să colaborați raportând asociației EnCaRe pe grupul de facebook „Zăgan – accidente/incidente rutiere cu animale sălbatice” (menționați coordonatele geografice – share location – și tipul de animal).

Asociația EnCaRe Environmental Care Resources, cu sprijinul Asko Group, derulează programul ZĂGAN, un program care intenționează să crească gradul de conștientizare a publicului larg și să atragă atenția asupra problemei accidentelor rutiere cu animale sălbatice.