arici - erinaceus roumanicus

Ariciul răsăritean (Erinaceus roumanicus)

Ariciul este un animal cunoscut de toți, îl întâlnim în apropierea caselor noastre, sub stivele de lemne, în căsuțele câinilor, plimbându-se seara prin grădină etc.

Ce mănâncă ariciul?

Aricii sunt animale omnivore, care mănâncă predominant insecte, broaște, șerpi, melci, dar mănâncă ocazional și ciuperci sau fructe de pădure. Ei sunt un ajutor perfect pentru grădinari și ne scapă de foarte multe vietăți care sunt dăunătoare dacă sunt în număr mare în grădini. Aceștia sunt în stare să aducă echilibru, iar în multe culturi sunt venerați pentru asta. De exemplu, în Anglia, grădinarii aduc mâncare în fiecare seară la grădinile lor pentru a atrage aricii din zonă, astfel încât să beneficieze de aportul lor.

Arici (Erinaceus roumanicus) mâncând insecte
Arici (Erinaceus roumanicus) mâncând insecte

Știai că?

Aricii sunt animale care locuiesc de mult timp pe Pământ, mai concret de 15 milioane de ani!

Au vederea foarte slabă, dar pot auzi sunete între 250 și 60 000 Hz, adică ultrasunetele.

Aricii sunt animale foarte curajoase, capabile să înfrunte viperele și să le omoare, cu o tehnică incredibilă: supără viperele, provocându-le să atace și să se înțepe cu acele lui, de mai multe ori, până când vipera este rănită, și atunci atacă el. Are și o rezistență deosebită la mai multe veninuri, la venin de viperă, de exemplu, are de 40 de ori mai multă toleranță decât cobaii, și suportă doze de arsenic care ar putea să omoare 25 de oameni.

Aricii au și capacitatea de a sforăi și de a visa, ceea ce nu fac toate animalele, oare ce visează ei? 

Ariciul se unge din mediul înconjurător, la propriu! Acesta este foarte foarte atras de orice miros nou, și merge până la ceea ce declanșează mirosul respectiv să-l amușineze și să-l muște și, după aia, își linge țepii cu saliva din urma mușcăturii elementului nou, astfel încât să miroasă și el așa.

Ariciul hibernează 128 de zile și, în timp ce o face, temperatura lui scade până la 2 grade.

Ariciul merge foarte încet, având piciorușe scurte. Forma lui de apărare nu este alergatul, ci încolăcirea. Atunci când se simte amenințat, se încolăcește și lasă la vedere țepișorii lui, care-l transformă într-o minge formată din aproape 15 000 de ace.

Un animal cu auzul foarte fin, care merge foarte încet și care la cea mai mică vibrație sau zgomot se încolăcește, are toate șansele să aibă probleme atunci când traversează drumul, și, din nefericire, așa și este. Accidentele cu arici sunt foarte comune și decimează grav populațiile aricilor, care fac atât de mult bine omenirii. Aricii sunt activi doar noaptea și parcurg distanțe mari având teritoriul între 5 și 100 de hectare. La o întâlnire cu ariciul nu este de folos să claxonezi sau să semnalizezi cu farurile, doar să-l eviți la o viteză cât de mică posibil.

Unele studii demonstrează că la nivelul Europei, aricii din zonele rurale au scăzut până la circa 75% în ultimii 25 de ani, și accidentele rutiere au fost cauza principală a acestei scăderi a populației. Doar implicarea tuturor poate să facă să-și revină numeric.

Arici (Erinaceus roumanicus) traversând strada
Arici (Erinaceus roumanicus) traversând strada

Surse: muy interesante, wikipedia, spanol news